Централната избирателна комисия (ЦИК) е гласувала вчера вечерта и е приела, че четирима избрани за депутати могат да се откажат от местата си в Народното събрание.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да е депутат, реши след прегласуване на среднощно заседание Централната избирателна комисия. 

Казус възникна с новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от „Има такъв народ“, също пуснат с второ решение на ЦИК да бъде кмет вместо депутат.

„Мога да кажа, че политическата жега е по-сериозна от летните жеги и уморихме хората. Естествено, че не могат да задължат човек насила да стане народен представител и аз нямаше да отида на клетва“, заяви Илко Стоянов.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов е гласувал против освобождаването им от място в парламента.

Той обясни че няма да влиза в полемика с политически партии, но е изразил личното си мнение, че народните представители са избрани от българския народ и не може ЦИК да ги освобождава, а това трябва да се направи от парламента.

„Има решение на Конституционния съд от 2001 г. Моето разбиране е, че тези хора вече са избрани за депутати и няма как да се освобождават от ЦИК. Фиктивното участие в предизборна кампания би трябвало да е морално укоримо“, коментира Томов.

Снощи говорителят на ЦИК Цветозар Томов е изразил лично мнение, че избраните депутати трябва да бъдат освобождавани от парламента, а не от Комисията.  

„Моята лична позиция е, че българският избирател определя кой е избран има решение на Конституционния съд от 2001 г. Фиктивното участие в предизборна кампания би трябвало да е морално укоримо“, заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Едно от знаковите лица на левицата Крум Зарков пък е готов да се откаже от депутатското си място заради слабия резултат на БСП в Русе, където е водач. Социалистите губят един мандат спрямо двата на предишните избори.

"Като водач на листата и получил най-много преференции, аз би трябвало да поема мандата. Но не мога просто да стана депутат – все едно, че нищо кой знае какво не се случило и всичко си продължава постарому. Случи се. БСП загуби тежко", заявява Крум Зарков.

А междувременно районни организации на БСП в 25-ти мир поискаха с писмо, с което bTV разполага, Корнелия Нинова да не е депутат оттам, а да влезе от Варна, за да освободи място за редови социалист от листата. От „Позитано 20“ отказаха коментар.