Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви в ефира на "Тази сутрин", че не е разпореждала принудителното извеждане на майките от НСО. Скандалът в Народното събрание в сряда стана повод от опозицията да поискат оставката й.

Жените от "Системата ни убива" бяха допуснати до деловодството на парламента, заяви Цвета Караянчева в отговор на твърденията на Антон Кутев, според който жените не са имали такъв достъп. По думите й в 10 ч. те са внесли декларация, отправена към всички народни представители, които искат да се срещнат с тях.

След като не били допуснати до заседанието на енергийната комисия, майките и активисти от "Изправи се.бг" отказаха да напуснат сградата на парламента. На специален брифинг Караянчева призова "НСО да си свърши работата". Няколко часа по-късно последва принудително извеждане на барикадиралите се.

"Министърът на здравеопазването има заповед още от февруари месец за пропускателния режим в съответните учреждения. Тази заповед все още действа, защото се намираме в епидемична криза", обясни председателят на парламента.

НСО са изпълнявали правилника при ситуацията, заяви Цвета Караянчева и  отбеляза още, че има правилник, според който след като посетител си свърши работата и приключи срещата си, трябва да напусне Народното събрание в рамките на 30 минути. 

"НСО са изпълнявали правилника и аз не мисля, че дамите по някакъв начин са били ритани, бити“, каза Караянчева и по повод обвиненията за насилие срещу майките.

Според нея БСП и други партии, както и Мая Манолова, са използвали ситуацията с политически цели.

След това Караянчева отказа да отговаря на въпроси за допуска в парламента и оставката си и затвори телефона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!