Нормално е в такава тежка ерозия в обществото статуквото и тези, които се броят за мейнстрийм в политиката, да губят. Затова БСП трябва да бъде много по-активна следващите месеци, за да докаже своето място на сила, която може да променя обществото. Очевидно хората искат промяна, коментира в предаването „Тази сутрин“ депутатът от БСП Антон Кутев. 

„Със сигурност БСП можеше да играе много по-голяма роля в тези протести, дали можеше да ги оглави е много сериозен проблем, защото тя е посткомунистическа партия с много дълга история и много хора, които са просто априори против БСП, така че не е лесно да оглави протестите“, отбеляза той. 

Според Антон Кутев за искането на оставката на Цвета Караянчева конкретният повод е бил скандалът с майките в Народното събрание. Майките бяха извадени от НСО при опит да се барикадират в парламента, след като не бяха допуснати до парламентарна комисия. 

„България е република с парламентарно управление и парламента казва на министъра какво ще стане. Не пускаха майките да влязат в деловодството, където гражданите влизат да си подадат жалбите или да си вземат някакви документи“, обясни Антон Кутев. 

„Обяснението на Цвета Караянчева беше, че имало тежка COVID криза и имало министър, който забранил това нещо“, допълни той.  

Ако като председател на Народното събрание не разбираш, че ти управляваш процеса, а не министъра, значи нямаш място там, коментира Кутев. Според него майките не са имали политически цели. 

За промените в Изборния кодекс, Антон Кутев отбеляза, че ГЕРБ определено се опитва за пореден път да си предначертае същите механизми, които имат и до момента. „Докато не гарантираме на българина честни избори, не можем да продължим нататък с демокрацията. Голяма част от протестите, е защото политическата класа не можа да убеди българите, че наистина тези избори са честни. Ако те са сигурни, че това е вотът на народа, напрежението на улицата ще е много по-малко“, посочи още Антон Кутев.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!