БСП поиска оставката на председателя на Народното събрание. Причината - недопускането до парламентарна комисия на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" и последвалото им извеждане от сградата вчера.

Майките и лидерът на движение „Изправи се.бг“ също настояват Цвета Караянчева да се оттегли.

Отказът на майките да напуснат парламента, довело до принудителното им извеждане, беше повод за реакции от всички политически посоки.

„Не допуснахте дете с увреждане до тоалетната. Това да е посреден случай тоалетната да стане политически фактор. Нямаше сила, която да ви обясни че има елементарни физически нужди“, каза Антон Кутев, депутат от БСП за България.

Караянчева заяви, че не тя дава допуска, а заради COVID-19 разрешенията идват от съответните комисии.

“БСП си прави ПР, младият мъж е бил изложен под пряка заплаха от COVID-19. Всеки сам вижда кадрите - как се възползват от „Системата ни убива“ за политическата кариера на Мая Манолова. Не виждам причина за оставка“, коментира председателят на НС Цвета Караянчева.

Малко по-късно оставка на Караянчева поиска и Манолова:

„Тя употреби политически НСО, превръщайки я в политическа бухалка срещу мирно протестиращи граждани. Така че: оставка, Караянчева! Незабавно!“, каза Мая Манолова.

Президентът заяви, че служителите на НСО са действали по заповед на Караянчева. И отново призова за ясни правила за службата.

Социалният министър пък обвини Манолова във въвличане на човек с увреждания в събитията - Христо.

„В случая Христо би трябвало да потърсим вариант чрез психолог, да питаме все пак какво е неговото мнение. Дали той има желание да прави тези неща“, заяви социалният министър Деница Сачева.

Майката на Христо отбеляза, че той е пълнолетен гражданин.

„Той е на 24 години, с абсолютно съхранено съзнание. Това, че той не може да говори, не значи, че не разбира. Той сам пожела да е там. Сам пожела да покаже своята позиция. Единствената причина той да изпадне в това състояние бяха гардовете“, обясни Димитрина Русева -  майка на Христо.

От "Системата ни убива" обявиха, че продължават с протестните си акции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!