"Настояваме за незабавната оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева заради вчерашните събития в Народното събрание, както и заради публичното й изявление НСО да си свърши работата".

Това каза Мая Манолова при палатковия лагер пред Министерския съвет на брифинга на майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ и представители на „Изправи се.БГ“.

„Тя употреби НСО, превръщайки я в политическа бухалка срещу мирно протестиращи граждани. На практика Караянчева е превърнала парламента в политическа централа, която се охранява като от частна охранителна фирма“, заяви Манолова.

По думите й НСО трябва да уважава правата и законните интереси на гражданите, както и да спазва политически неутралитет.

"Настояваме за незабавна проверка кой е допуснал извършването на подобна политическа акция и използването на НСО за политическа употреба от Караянчева“, заяви Манолова.

Тя разказа, че 12 гарда са се включили в изхвърлянето от сградата на парламента на жени и на мирно протестиращи. От тях 9 са били заети с „влаченето и блъскане на мирно протестиращи“, а трима са снимали.

„Докато те снимаха, на нас ни бяха заглушени телефоните. В продължение на 10 минути не можех дори да набера тел. 112, за да извикам линейка за Христо“, разказа Вера Иванова от „Системата ни убива“.

Майките разказаха още, че на Христо му е било забранено да отиде до тоалетна с мотива, че може да се барикадира.

„Призовавам хората, които ни подкрепят, довечера да донесат презрели сини сливи. Ще има и водни бомби, защото започваме друг начин на протест. Тази вечер в 20:30 ч. ще покажем на Караянчева, че можем и ние по друг начин“, каза Вера Иванова.

Мая Манолова припомни, че вчера от „Изправи се.БГ“ са имали разрешение да участват в заседанието на Комисията по енергетика, за да защитят интереса на гражданите по отношение на високите сметки за парно и неиздължаването на надвзетите суми. Тя припомни, че съгласно правилника на НС заседанията на парламентарните комисии са открити и граждани имат право да участват в тях.

„За трети път в рамките на една седмица обаче по лична заповед на самозабравилата се Караянчева не сме допускани до участието в работата на парламентарни комисии“, заяви Манолова.

"Вчера група граждани влязохме в парламента с цел да покажем на депутатите какви са исканията на протеста. Формулирахме го в една кратка декларация с четири много ясни точки, които изисквахме всеки един депутат да подпише. Депутатите от БСП откликнаха на нашата покана за среща и дори се опитаха да намерят зала. Тя им бе отказана под претекст, че има опасност от зараза от COVID-19. Първоначално бяхме решили да стоим там до 16:30 ч., за да се срещнем с максимално много депутати. Нашата цел беше просто да ги запознаем с инициативата. Успяхме да съберем три подписани декларации от представители на БСП. Все още очакваме всички парламентарни групи и независими депутати да се свържат с нас, за да може да говорим. Винаги сме искали културен диалог. Единствената причина да се стигне до тази ексцесия вчера беше действията на г-жа Караянчева", заяви Никола Вапцаров от "Изправи се.БГ".