Как пазаруваме в условията на пандемия? Какви проверки правят от БАБХ и РЗИ в магазините за хранителни стоки, за да ни гарантират, че докато правим своите покупки, е безопасно и контролът е железен? Отговорите дават експертите и институциите в „Чети етикета“.

В магазините носенето на маски е задължително, а нарушенията се санкционират с глоби. При първо нарушение глобата за физически лица са между 300 и 1000 лева, а при повторно – между 1000 и 2000 лева. При юридическите лица санкцията за неносене на маска е между 500 и 2000 лева, а при повторно нарушение скача между 2000 и 5000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

bTV направи проверка заедно с „Активни потребители“ със скрита камера спазват ли се противоепидемичните мерки в хранителните магазини, в които има риск от голямо струпване на хора.

„Аз лично съм виждал няколко пъти празни туби с дезинфектанти на входа на магазини“, казва Богомил Николов от „Активни потребители“.

Снимка: btvnovinite.bg

На входа на търговските обекти е абсолютно задължително да има поставени и работещи дезинфектанти. На места се почистват дори и дръжките на количките, които също са гореща червена точка, защото се използват от стотици хора.

Избираме три големи хипермаркета, но влизаме и в по-малки квартални обекти. В масовия случай дезинфектанти има, но функционират по различен начин.

„Трябва да откроим видовете дезинфекциращи устройства. Най-добрите са тези, които не се налага да докосваме. Те са с някакъв вид фотореле. Само си поставяме ръката и тя е напръскана от устройството. Но в някои магазини устройствата изискват ние да ги пипаме, което не е най-добрият вариант, защото е допълнителна критична точка“, казва Николов.

Не всички клиенти обаче спазват правилото за дезинфекция.

„Първо, ако има дезинфектант, ползваме го. Ако имаме маска, ползваме я. Ако нямаме маска, не влизаме въобще, защото може да сме опасни за другите“, съветва биологът Асен Ненов от „Активни потребители“.

Обръщаме внимание на клиентите и персонала доколко са стриктни в използването на предпазни средства и пазаруваме ли на дистанция.

„Дистанцията - много рядко, ако някой им направи забележка, тогава. Слабото звено е точно там - в дистанцията. Не в маските, а в дистанцията“, казва Ваня, клиент в хранителен магазин.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от клиентите обаче дори свалят маските и ги носят формално под носа и устата, показва проверката на bTV.

„Това, което е много важно, е да се научим да се контролираме самите ние. Ако видим човек без маска - все пак да го подсетим, че това е взаимен процес и трябва да има взаимна отговорност“, препоръчва Богомил Николов от „Активни потребители“.

Зоните, в които трябва да сме по-внимателни, са всички онези, които се пипат от много хора - дръжки на хладилни витрини, общите прибори и кантари.

„Евентуално плодове и зеленчуци, щанда в който хората могат да опипват много стоките“, допълва Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

Дистанцията обаче е най-трудно постижима в малките квартални магазинчета. В един от тях липсваше и средство за дезинфекция. Едва след запитване от наша страна търговецът ни показа, че има.

„Това, което аз правя и съветвам другите да правят, е да влизат за много кратко време в затворено помещение с непознати хора. В магазина когато сме, не пипаме по възможност с ръце твърде много повърхности или продукти. Което ми трябва, него го взима“, съветва биологът Асен Ненов.

„Когато изляза, свалям маската моментално, защото вече съм се задушила, а вкъщи мия ръцете“, споделя Ваня, клиент в хранителен магазин.

Снимка: btvnovinite.bg

От „Активни потребители“ обръщат внимание на контрола.

„В момента най-много си притеснявам от липсата на координация между институциите. Не съм много сигурен дали този тип проверки трябва да се извършват от РЗИ, или от Агенцията по храните. От това най-много ме е страх - да няма прехвърляне на отговорност“, казва Богомил Николов.

От Столичната здравна инспекция съобщиха за bTV, че само за седмица са направили 210 проверки. Сред тях и обекти за търговия и производство на храни. Голяма част от засечените нарушения са свързани с липсата или неправилното ползване на маска, или друго лично предпазно средство.

БАБХ е извършила 20 782 проверки на обекти за продажба на хранителни продукти. 318 от тях са по сигнали на граждани. Най-често са съставяни актове за това, че не се извършва достатъчно често дезинфекция, липса дезинфектант, персонал без работно облекло и служители, които не са обучени да работят в ситуацията с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

"Най-често подаваните сигнали са заради това, че гражданите намират мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и използването на недостатъчно предпазни средства от персонала", казва д-р Кремена Стоева от БАБХ.

Досега агенцията е съставила 1881 предписания и 52 акта за нарушения. Стоева допълни, че няма определен тип обекти, в които да се наблюдава концентрация на тези нарушения, както и че проверките ще продължават по всички обекти без предпочитания към някои от тях.

БАБХ изпълнява контрола над противоепидемичните мерки в магазините, вменен ѝ със заповедта на здравния министър, но може да санкционира собствениците и операторите на тези обекти, но не и техните клиенти, ако не спазват ограниченията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!