Ваксината на „АстраЗенека“ е сигурна и ефектива за защита от COVID-19, като засега няма доказана научна връзка между имунизациите и установените тромбози – това е заключението на Европейската Агенция по лекарствата за оксфордския препарат. 

В рубриката „Чети етикета“ директорът на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изследвания“ в ИАЛ – д-р Мария Попова обясни за какви реакции сигнализират гражданите след имунизация. 

Около 1200 съобщения за нежелани странични реакции след ваксинация с „АстраЗенека“, „Пфайзер“ и „Модерна“ са регистрирани у нас. 

Най-много сигнали има за оксфордския препарат – около 4 на 1000 имунизирани. Три сигнала на 1000 има при ваксинираните с „Модерна“ и малко над две на 1000 при „Пфайзер“. 

За какви реакции след ваксините сигнализират хората? 

Д-р Попова обясни, че от тези сигнали над 70% са подадени не от медицински специалисти, а от граждани. Най-често се съобщава за: 

  • Дискомфорт на инжекционното място – болка, сърбеж, зачервяване;
  • Грипоподобна симптоматика от 6 до 12 ч. след поставяне на ваксината;
  • Алергични реакции – обриви по кожата; 

Експертът поясни, че тези нежелани реакции трябва да изчезнат до 48 ч. след апликация на препарата и ако това не се случи, трябва да се потърси медицинска помощ. 

Смъртният случай в Пловдив след ваксинация с „АстраЗенека“ 

Д-р Попова припомни, че аутопсията на 57-годишната жена от Пловдив не е доказала връзка между ваксината и смъртта на жената. По думите ѝ няма данни за анифилактични реакции или кървене. 

Според нея посланията на европейския регулатор са категорични – ползите са повече от риска. Тя обясни, че няма проблем с набелязаните за съмнителни партиди на „АстраЗенека“. По думите ѝ експертите са отхвърлили възможността от образуване на тромбоемболии след поставяне на препарата. 

„Има една област, за която все още има съмнения. Там няма доказване – тази област касае едни нарушения на кръвосъсирването, които се характеризират с образуването на тромби, което е много рядко състояние. Затова заключението на комитета беше, че този преглед продължава и медицинските специалисти и пациентите ще получат точни инструкции за презастраховане“, коментира д-р Попова. 

Тя допълни, че при 12 млн. апликации на „АстраЗенека“ и 19 сигнала за странични ефекта.