Два дни допълнителен платен годишен отпуск за непушачите, предлагат от ВМРО. Идеята е същият бонус да го има и за пушачите, които са съвестни и палят цигара само в регламентираните работни почивки.

Идеята обаче срещна остри критики от синдикати и работодатели. Още в петък на „Фейсбук“ страницата на „Тази сутрин“ ви попитахме как възприемате тази идея. 59% от гласувалите одобряват това предложение, а 41% са против. Гласували са повече от 3000 души.

Проучване на „Екзакта Рисърч“, направено през 2018 г., показва, че 38,4% от българите са казали, че пушат, 20,5% вече не пушат, а 41,1% никога не са пушили.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпрос дали спазват забраната за тютюнопушене, 74% са отговорили, че винаги го правят, 19% - понякога след забележка, 6,5% - много рядко, а 0,5% - никога.

Екип на bTV провери как реагират работници и работодателя им на законодателните предложения за двата дни платен годишен отпуск за непушачите.

Във фирма за хляб и хлебни изделия работят 140 служители. Около 80% от тях са пушачи. Собственикът на цеха се допитал до служителите си, които са казали, че заради два дни отпуск няма да си променят навиците.

На работното място има строг пропускателен контрол с карти и на практика по-малко отчетено работно време означава по-ниска заплата. Така излизанията за по цигара се отразяват на надницата.

"Излизат си по график. Пушачите си пушат, непушачите обаче продължават да работят. Нито един не се отказал от цигарите заради това, че непушачите получават по-добро заплащане заради ангажимента във времето“, каза собственикът на цеха Димитър Людиев.

Организацията на работа така е направена, че производството на хляб и закуски да не прекъсва.

"Технологичният процес го позволява. В случая при нас има технологични паузи, по време на които се налага някакво изчакване. И това позволява 5 или 10 минути навън - дали в столовата, или навън да изпушат в двора по някоя цигара. Напълно е възможно без това да наруши производителността на труда", обясни технологът Иван Стойков.

От двата допълнителни почивни дни най-доволни ще са непушачите.

„Тъй като работният процес навсякъде е различен, ние сме направили предложението да е по усмотрение на работодателя. Не можем да го направим за всички, тъй като има съвсем различни начини, по които се осъществява трудовия процес“, обясни Александър Сиди, депутат от ВМРО, които са вносители на предложението.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е един вид мотивация за хората да не пушат поне на работното си място и по този начин бихме могли да подобрим тяхното здравословно състояние“, допълни той.

Според Сиди спорът дали наистина пушачите работят повече, или по-малко е несъстоятелен и се влиза в излишна полемика.

Чавдар Христов, адвокат по трудово право и вицепрезидент на КНСБ, бе категоричен, че този отпуск излиза извън схемата на Конституцията и на законодателството.

„Не е ясно този закон как и доколко ще се прилага. Това е една правна възможност, която стои в ръцете на работодателя. Ако той предложи и на когото предложи. Намеренията безспорно са благородни, но не е домислено. Трябва сериозно да се помисли какъв ще е ефектът. Всеки един отпуск в такъв мащаб яде време от брутното работно време за страната“, каза Христов.  

„Няма такава практика и няма съпоставимост на предложението с целения резултат. То много трудно може да бъде администрирано. Този вреден навик се придобива и на никого в личната му карта не пише дали е пушач, или непушач. Освен това тази категория е временна и може да бъде променена през годината“, коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

По думите му отново се правят предложения без оценка на въздействието.

„Категорично няма да подкрепим това предложение, защото то е обосновано на основата на популизма“, каза Иванов.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!