България е на първо място в Европа по брой активни пушачи. Данните са на Световната здравна организация преди утрешния Световен ден против тютюнопушене.

Макар и стряскащи, тези данни не са изненада за страната ни. И миналата година сме били на дъното на класацията, само че предпоследни. Сега, с близо 30% население, което пуши, България изпревари доскорошния „лидер” Гърция.

Снимка: bTV

За сравнение, 20 на сто от европейците пушат. Най-малко са в Швеция.

Повече от 7 милиона души всяка година умират заради тютюнопушене. У нас порокът покосява 18 хиляди души.

Снимка: bTV

Богатите хора вече не пушат, твърди Световната здравна организация. В България, обаче пирамидата е обърната – ако във Финландия никой от богатите хора не пуши, то в България 15% от заможните българи пушат по една кутия на ден.

Как се борим със смъртоносния навик

За някои пушачи стряскащите картинки по кутиите за цигари са безуспешна кампания против тютюнопушенето. На друго мнение обаче са медицинските специалисти. „След въвеждането на тези грозни картинки, се забеляза един рязък ръст на хората, които посещават кабинетите на РЗИ, за да откажат цигарите”, посочи д-р Гергана Гешанова.

В последните години все повече страстни пушачи прибягват до електронните цигари с цел да откажат тютюнопушенето. И търговците признават – не е здравословно, но поне в повечето случаи е по-малко вредно.

Снимка: bTV

Над 2 милиона са българите у нас, които пушат. „Тютюнопушенето убива. Убива не само хората, които пушат, но и тези около тях. Затова призивът ми е и най-вече към родителите – не пушете в присъствието на децата си”, подчерта директорът на СЗО-България д-р Скендер Скала.

Утре пред Народния театър ще се провеждат безплатни измервания на белодробни показатели на пушачи и непушачи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!