В международния ден без тютюнев дим България отново оглавява класацията в Европейския съюз по брой пушачи. Всеки трети българин пали цигара всекидневно.

Според актуален доклад на Европейската комисия, една трета от 15-годишните момичета у нас са редовни пушачи, което е най-високото равнище в Европейския съюз. Момчетата пушачи на тази възраст са доста по-малко – 21 на 100. А в групата на бившите пушачи влизат най-често мъжете над 50-годишна възраст от големия град.

Броят на пушачите у нас все пак намалява, макар и почти незабележимо с по-малко от процент – според актуално проучване по поръчка на Сдружение "България без дим".

Тази година 41% от пълнолетните българи казват, че никога не са пушили, а всеки пети е бивш пушач.

Тревожно е, че 30 на сто от момичетата на 15 години са редовни пушачи. Това е рекорд в Европейския съюз. При момчетата този процент е 21.

Не е тайна, че цигарите вредят. Близо 14% от всички болести и 12% са резултат от честа употреба на цигари.

Силвана посяга към цигарите, когато била на 15 г.

„По-скоро започнах с идеята да бъда готина, може би. Опитах се да ги спра, най-добрият ми опит беше за 1 месец, който бързо се провали след едно купонче с приятели”, обясни Силвана Симитчийска.

Сега пуши по около 7 цигари на ден и обмисля отново да ги спре.

Петър пък навреме е осъзнал вредата от цигарите и вече е бивш пушач.

„Преломният момент беше при мен след едно поредно събиране, аз тогава прекалих с алкохола и изпуших голямо количество цигари, че на другия ден имах чувството, че ще умра. И си казах, че ако оцелея, спирам да пия и пуша”, разказа Петър Шунин.

70% от пациентите на д-р Нурфет Алиоски са пушачи. Срещаме го по време на диагностика на мозъчни аневризми. Пациентката има 3.

– Вашата пациентка пушач ли е?
– Пушач е от 30 години.
– Цигарите фактор ли са?
– Абсолютно. При това сериозен фактор за образуването на аневризми. Основният рисков фактор е тютюнопушенето. Наистина нека младите хора на млади години да инвестират в здравето, защото сега лекуваме последствията на всичко това.

От "България без дим" са за забрана на така наречените зимни градини към заведенията.

„Това, което в момента съществува, е абсолютно незаконно и би трябвало незабавно да изчезне като такова”, заяви д-р Гергана Гешанова.

Браншът искат обособени обекти за пушачите.

„Подкрепяме забраната, просто искаме да има изнесени пространства, където и пушачите да могат да си дръпнат тяхната цигара”, каза Ричард Алибегов.

Според проучването, поръчано от „България без дим”, над 70% от българите одобряват пълната забрана за пушене на закрито.