Два дни допълнителен платен годишен отпуск за непушачите, предлагат от ВМРО. Идеята е същият бонус да го има и за пушачите, които са съвестни и палят цигара само в регламентираните работни почивки.

Идеята обаче срещна остри критики от синдикати и работодатели. 

Снимка: btvnovinite.bg

Вносителите на поправката казват, че заради забраната за пушене на обществени места, работниците пушачи често излизали за цигара, извън регламентираните почивки.

„Получават една нерегламентирана почивка между 10-15 минути на всеки час-два, спрямо това колко е активен един пушач“, коментира Александър Сиди от ВМРО.

Затова и предлагат – работодателят да може да договаря до два дни платен годишен отпуск.
Като бивш пушач Христо, който работи в ИТ компания, казва, че е скептичен за идеята.

„Няма да може да се следи лесно кой е пушач и кой непушач, много лесно ще се заобикаля това нещо. Няма да насърчи конкретно спирането на цигарите, а по-скоро всеки да се опита да изкара едни-два дни отгоре“, каза още служителят.

Снимка: btvnovinite.bg


И работодателят на Христо не вижда смисъл в предложението. „Има хора, които говорят повече по телефона или прекарват твърде много време в социалните мрежи. Тях ги поставяме в по-добро положение, спрямо някой, който е излязъл да изпуши една цигара“, посочи Димитър Деков, изпълнителен директор на компанията.

Синдикатите също са критични. „Зад едни привидно добри намерения, отразени в мотивите, се крие една недомислена идея, която не мога да определя като нищо друго освен – липса на капацитет, а някой би казал – популизъм“, каза Чавдар Христов от КНСБ.

Снимка: btvnovinite.bg


Предложените промени тепърва предстои да се обсъждат в Тристранния съвет и в парламента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!