Цената на суровия петрол ще се стабилизира заради бързите действия на Саудитска Арабия, което значи, че не трябва да очакваме шок в цените на горивата у нас. Това прогнозира в студиото на "Тази сутрин" Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Снимка: bTV

На международния пазар цените на суровия петрол се успокояват и има няколко фактора – американската администрация реагира много положително, затихнаха възгласите за война срещу Иран. А Саудитска Арабия и държавната им компания „Арамко” обявиха, че много бързо се справят с щетите след ударите върху петролните им кладенци и много бързо ще възстанови това изгубено производство, което е около 5 % от дневното, обясни експертът. 

Снимка: bTV

Пикът на поскъпване е измерен на 17 септември - 67, 68 долара за барел. В момента цената върви надолу и се отразява на вътрешния пазар.

Глобалното състояние на икономиката и забавянето на икономическия растеж в някои държави също действа на цената, както и предлагането на петролни продукти, като то надвишава търсенето, при което цените стоят на едно стабилно ниво, поясни експертът.

Снимка: bTV

По думите му енергията поскъпва, изискванията към петролния пазар в посока на екология и технически изисквания към горивата също поскъпват. Т. е. това сравнение при 124 долара сме купували за 2,60 лева за литър бензин, при 67 означава ли, че трябва да купуваме на половина - не е коректно, обясни Делчев.

Освен това той поясни, че основната част от българските петролни търговци не се възползваха от този шок на световните пазари и запазиха цените такива, каквито са, въпреки кризата в Саудитска Арабия.

Снимка: bTV

Той защити и стандарта на нашите горива, макар че шофьори на камиони смятат, че най-лошото е това у нас. Един от тях даже обясни пред камерата на bTV, че при зареждане в Европа тирът му веднага започвал да се движи различно. Той обясни и че при използване на българско гориво сменя филтри по-често.

Делчев пък е категоричен, че горивата у нас отговарят на всички изисквания и няма причини за притеснения. 

Той поясни и че всяка от търговските марки влага добавки с цел подобряване на качеството на съответното гориво, което предполага по-висок клас.

От ДАМТН пък заявиха, че са направени над 800 проверки на горивата, от които над 40 по граждански сигнали, като от тях само един е с несъответствие.

Снимка: bTV

При 1108 проби на течни горива има 56 нарушения, като няма недобросъвестни практики, заради малкия процент проблеми, поясни Дима Иванова, гл. директор, ГД "Контрол качеството на течните горива", ДАМТН.

Най-често срещаните нарушения при горивата са при дестилационните характеристики (по-тежки продукти са попаднали в тези горива, замърсяване, например) и пламна температура, което значи некачествено гориво.

Снимка: bTV

Изтеглени горива от пазара са 188 770 л бензин и дизел са изтеглени, а над милион са имуществените санкции.

Вижте още по темата във видеото.