Какво има в кренвиршите? Темата отново стана актуална в последните дни, след като изследване на патолог от Медицинския университет в София показа някои любопитни находки, като хрущяли, нервни влакна, артерии, кожа – все съставки, които будят притеснение у потребителите.
Кренвиршите са в топ 3 на най-продаваните преработени месни продукти в света.
По стандарт в кренвиршите трябва да има 82% свинско месо, както и сол и захар, фосфати, черен/бял пипер, индийско орехче, питейна вода, аскорбинова киселина.
Рецептата е утвърдена от БАБХ, както и от производителите.
Много често обаче в етикета на кренвиршите четем, че съдържат и други съставки като емулгатор трифосфат, натриев нитрит.
Заедно с технолога Иванка Йорданова също правим експеримент и през специален физико-химичен анализ, в лабораторни условия, проследяваме дали съдържанието отговаря на етикета.
Взимаме проба от 200 грама. Смила се, след което се обработва в специален уред, който само за секунди отчита резултата.
Проследяваме няколко основни компонента, най-важният от които е белтъкът, който говори за качество. По-високият процент открива повече месо, но тестът не разграничава растителен от животински протеин.
„Белтъкът по етикет е 10%, а реалната проба е 11 и половина. Мазнините са определени като 20 грама, а тук са 19,33%, водното съдържание е 62%. За сравнение само ще кажа, че по стандарт е 65 %“, обяснява Йорданова.
Всички компоненти са коректно изписани върху етикета, но основната съставка буди много въпроси – 60% механично сепарирано птиче месо. Какво същност е това?
„Механично отделеното месо не спада към категорията месо, то трябва да бъде изписано по определен начин и да бъде посочен конкретен произход“, разказва ни още технологът.
На въпрос дали в случая надписът „месо“ върху етикета е коректен, Йорданова отговаря: „Бих предпочела Агенцията по храните да отговори на този въпрос“.
Подлагаме на тест и кренвирши по утвърден Стандарт „Стара планина“. Тук цената е в пъти по-висока, но колко точно месо има в продукта и спазени ли са посочените 82% се оказва много сложен въпрос.
Два пъти месечно ветеринарни инспектори би трябвало да проследяват директно в производството, какво и колко месо се влага.
В част от кренвиршите се открива подправката мононатриев глутамат, която влияе директно върху вкусовите рецептори и ни кара да ядем повече.
Много често етикети изобилстват и от примамливи надписи, които гарантират, че кренвиршът е без ГМО, глутен или консерванти, но не е ясно дали някой следи за това.
Връщаме се на въпроса какво е сепарирано птиче месо.
„Механично сепарирано птиче месо е месо, което е получено в резултат на високо налягане. Тоест, представете си едно пилешко бутче – поставя се под налягане, отделя се костта в едната посока, в другата отива месото. Не си представяйте, че това е смилане масово – на кости, сухожилия и какви ли не други неща, които си мислят потребителите. Така че механично сепарирано птиче месо е достатъчно безопасен продукт, за да бъде включен в храните. Това месо е птиче – коректно изписано на етикета“, разясни д-р Александрина Борисова от Българската агенция по безопасност на храните.
„След като е написано на етикета, потребителят може да прочете какво съдържа този продукт и да направи своя информиран избор. Това е масово прилаган продукт в целия свят – кренвиршите представляват 50% от потреблението на месни продукти в целия свят“, посочи от своя страна Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите, който е и производител.
Над 100 са месопреработвателните предприятия, проверени от БАБХ.
„Няма установени патогенни организми в пробите които сме взели“, посочи д-р Борисова от БАБХ.