Един от най-красивите изгледи в Долината на розите в Казанлък - цъфналите масиви с благоуханното цвете, може да се превърне в тъжна гледка. Заради ниските изкупни цени на розовия цвят голяма част от продукцията в района може да бъде изкоренена.

"Невиждана криза в сектора" 

Снимка: btvnovinite.bg

18 години Койчо Михов от Твърдица се занимава с розопроизводство. Стопанинът има да получава 7000 лева от миналогодишната кампания. Тази година реколта му ще остане неприбрана.

„За първи път ще останат на полето. Ще ги изрежем и това е... Не да ми се плаче, ами не знам какво ми се прави... Защото съм ги създал розите от нищото и накрая казват: „Гледай си работата“, споделя през сълзи Стойчо.

Снимка: btvnovinite.bg

Две десетилетия с розопроизводство се занимава и семейството на Петър Симеонов. Обработват 120 декара рози край Гурково. Тази година прибират цвят само от 70 декара. Останалите 50 са изрязани. А причината – „ниската изкупна цена и липсата на работна ръка“.

От три години изкупната цена на розовия цвят пада. Тази година за килограм дестилериите заплащат 1,60 лв. От тези пари около лев са разходите за берачите. До тях обаче достигат 80 стотинки за килограм набран розов цвят.

Заради ниските изкупни цени Петър Симеонов е в ситуация да си плаща, за да работи като розопроизводител.

Снимка: btvnovinite.bg

„Моето стопанство, за да произведа килограм розов цвят, е около 80 стотинки. Тези две години ние дотираме с наши средства, за да може да ги поддържаме насажденията“, казва Петър.

Снимка: btvnovinite.bg

Според розопроизводителите договорите за текущата кампания трябва да се сключват с дестилериите не по-късно от февруари. Те настояват и за защитена цена на розовия цвят не по-ниска от 2,80 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

От държавата зависи дали в Розовата долина ще ухае на рози или ще останат само бодлите, казват хората от бранша.