В летните дни сладоледът е един от най-предпочитаните продукти за разхлаждане. Спазват ли се правилата за съхранение на сладолед и при какви условия се произвежда и продава сладкото изкушение.

Снимка: bTV

За миналата година от Агенцията по храните са направени над 520 проверки, има над 40 предписания и 5 акта, а 1900 кг сладолед са насочени за унищожаване.

Снимка: bTV

Бистра Иванова от БАБХ обясни, че унищожените килограми са били замърсени при производствен процес в цех в провинцията, а не са намерени в преместваеми обекти.

Според д-р Сергей Иванов от „Активни потребитeли“ контролът трябва да се подобри. Той обясни, че е необходимо да се внимава при купуване на насипен сладолед, като е хубаво да следим за следните моменти: 

  • Дали всеки вид сладолед има своя лъжица
  • Лъжиците да са в студената витрина
  • Тези, които се взимат, за да ядем продукта, да са отделно опаковани

Снимка: bTV

За миналата година лабораторно изследване на „Активни потребители“ от 11 сладоледа – 4 са с микроорганизми и не са годни за консумация.  

Снимка: bTV

От БАБХ пък обясниха, че опакованите сладоледи крият по–малко рискове, защото при насипните всичко зависи от опита и хигиенните навици на служителите.

Това не означава, че сладоледът в преместваемия обект е по-опасен, заяви Бистра Иванова от Агенцията по храните.

Снимка: bTV

Основни замърсявания в продукта са микроорганизми и бактерии. Иванова поясни какви може да са симптомите, ако сме хапнали замърсен сладолед.

"Леко стомашно-неразположение може да усетите, но засега в нашата практика няма сериозни оплаквания", каза тя.

Според д-р Иванов обаче има случаи при инфекциозни заболявания с гастроентологичен характер, причинени от храни, но не може да се направи директна връзка, защото това не се изследва у нас. 

В момента БАБХ прави проверки на сладоледите у нас, но засега няма открити нарушения. Окончателни резултати ще има през есента.