„Кодът е това, което описва как работи машината, как смята, как добавя гласове, как ги записва в протокола и т.н. Кодът се дава за преглед на представители на политическите партии, които са били регистрирани. Дори и да го редактираме, ние не редактираме това, което работи на машината, а редактираме негово копие“, каза Божидар Божанов от „Демократична България“ в „Тази сутрин“. 

Според Божанов Кирил Петков категорично не притежава кодове, с които може да повлияе на изборните резултати.

„Аз бях представител на ДБ. Имаше регистрирани експерти от още две партии. На срещата за кода те не дойдоха. Не искам да спекулирам, че това е някакъв ход, с който те да не отидат и после да кажат, че не са го видели. Залагам най-вероятно на някаква битова причина“, каза той. 

Днес ще се гледат на второ четене промените в Изборния кодекс.

„Смятам, че избирателната активност няма да се промени от изборните правила. С начина, по който водим дебата, а именно замеряйки се от тяхна страна с някакви кодове и абсурдни неща, с начина, по който посред нощ се прокарва изборният кодекс, всъщност това ще намали допълнително доверието в изборния процес“, каза Божидар Божанов от ДБ. 

Според него не са верни разминаванията в 12 000 машини, за които Корнелия Нинова твърди. По думите му има разминавания, но са малко и не се дължат на машините, а на броенето на секционните комисии. 

По думите му ДБ и ПП не са в изолация в парламента.

„Правителство на малцинството може да бъде работещ вариант. Той не е добър, но просто няма по-добри. Всички останали са по-лоши. Нашата концепция е в началото да бъдат приети някои базови гаранции, че правителството ще може да свърши работа по приоритети, които сме изредили“, каза той.