„Основната причина за ерозията на общественото доверие в коалицията не се дължи на опозицията или на външен натиск, а на скандалите вътре в правителството“, каза социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ в „Тази сутрин“.

Това заключение се налага от последното национално представително проучване, част от регулярния мониторинг на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 8–14 април сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Изследването се реализира със собствени средства на агенцията.

По думите на Димитрова спадът на доверието в правителството с 50% е било изненада и за самата нея.

Лошо впечатление прави, че скандалите блокират дейността на институции като АПИ, какъвто е случаят с разногласията около парите за пътните строители, отбеляза Димитрова.

„Големите разделителни линии в коалицията по въпроси като ветото към република Северна Македония, войната в Украйна, как да се действа по тях, които разделителни линии много ясно личи в проучването, дават отражение и върху подкрепата на собствените избиратели на всяка една от тези партии в правителството“, посочи социологът.

50% от анкетираните вярват, че трудно ще се постигне съгласие в коалицията по важни въпроси.

Най-големи позитиви и негативи в една такава ситуация търпи партията мандатоносител.

Това правителство дойде с доста висока летва на очакванията и с много сериозни ангажименти, но заради текущите кризи оставиха назад реформаторските ангажименти, а това не може да не дава отражение, отбеляза Димитрова.

Според нея, ако коалицията преодолее вътрешните си противоречия, може да възстанови доверието в себе си.

Въпреки спада на доверието в „Продължаваме промяната“, Кирил Петков продължава да води по рейтинг сред политическите лидери, отбеляза социологът.

На този фон ГЕРБ са във вътрешна консолидация. От партиите в коалицията БСП и „Демократична България“ запазват позиции, защото „двете формации не бяха въвлечени в текущите скандали между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“, смята Димитрова.

„Възраждане“ удвоява процента си доверие, но според нея, това е и част от общоевропейски тренд за възход на радикалните партии.

„Битката на партиите в центъра дава ръст на радикалните формации“, отбеляза социологът.

Димитрова е категорична, че в момента няма желание за предсрочни избори.

Проучването показва и силна подкрепа за мястото на България в Европа, според 63% от анкетираните.

Вижте целия разговор във видеото.