Продължаващата вече втори месец война на Русия срещу Украйна остава основен фокус на внимание за българските граждани.

Проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 8-14 април сред 1037 души, показва, че 46% от сънародниците ни не престават да следят ежедневно новините за военните действия, реакциите на света и съдбата на украинските бежанци.

Други 38% заявяват, че се интересуват от темата като цяло и по-общо, а едва 16%  не проявяват интерес.

Войната засилва поляризацията по редица теми в българското общество, което се дължи както на увеличената активност на защитниците на Украйна и на действията на Русия в социалните мрежи, така и на покачващия се емоционален градус на напрежение между тях.

Продължава ерозията в личния рейтинг на Владимир Путин. След спада до 32% в първите дни на войната, сега доверието в него слиза на 25%, а недоверието скача до 61%.

Много от хората, които продължават да харесват Русия, изразяват негативно отношение към Путин, което е новост за обществените нагласи в страната.

Другата значима промяна е категоричното отхвърляне на Русия като модел на държавно и политическо развитие на България. 63% от анкетираните са на мнение, че мястото на България в променящия се свят е в съюз със страните от ЕС и НАТО.

15% пък поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни около нея.

Данните са от национално представително проучване на „Алфа Рисърч“. Проведено е в периода 8-14 април сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Проучването е реализирано със собствени средства.