Спад в одобрението от 35% на 19% и рязък скок от 23% до 48% в неодобрението за дейността на кабинета „Петков“ за периода февруари-април.

Това сочат данните от проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 8-14 април сред 1037 души.

Същата тенденция е налице и в рейтинга на премиера. Положителните оценки спадат от 39% на 23%, а отрицателните нарастват от 21% до 48%.

Най-динамични през последните два месеца са нагласите на партийните симпатизанти на формациите от управляващото мнозинство.

Снимка: bTV

Експресно проучване на "Алфа Рисърч" за предаването „Референдум“ на БНТ през миналата седмица установи, че зад коалицията най-твърдо стоят избирателите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, БСП са поляризирани, а сред ИТН доминира отрицателно отношение. Тази тенденция се задълбочава в оценките за дейността на правителството, отчитат социолозите.

Одобрение доминира единствено сред симпатизантите на „Продължаваме промяната“ (70%). Сред привържениците на „Демократична България“ то спада до 51%, а сред тези на БСП - до 38%. В резултат от бурното противопоставяне между „Има такъв народ“ и останалите членове на коалицията при избора на гуверньор на БНБ и разплащането на пътните ремонти, най-рязко спада подкрепата за правителството сред симпатизантите на партията на Слави Трифонов - до 25%.

Амбивалентните позиции на правителството по редица важни теми, които изискваха партиите в него да направят категоричен ценностен избор, се очертават като основна предпоставка за разминаването в нагласите между симпатизантите на управляващите партии. През последните седмици към тях се добавиха вътрешнокоалиционни противоречия и личностни битки, които допълнително ерозираха началната висока подкрепа за кабинета, посочват от „Алфа Рисърч“.

В резултат 46% от пълнолетните българи имат песимистични очаквания към шансовете на правителството да овладее текущите кризи. Правителството продължава да бъде кредитирано с доверие основно по отношение на заявените в началото на мандата ангажименти:

  • 28% смятат, че кабинетът ще успее да ограничи корупцията;
  • 26% смятат, че ще се справи с нарастващата инфлация;
  • 22% вярват в амбицията за модернизиране на икономиката;
  • 20% вярват в реализирането на съдебна реформа.

Доверие, че коалицията ще намери правилно решение за отпадане на ветото над Северна Македония за преговори с ЕС заявяват 19%. Други 17% очакват правителството да осигури алтернативни на руските енергийни доставки. Най-малко обаче - едва 10%, са оптимистите, че ще бъдат преодолени напреженията между коалиционните партньори.

Данните са от национално представително проучване на „Алфа Рисърч“. Проведено е в периода 8-14 април сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Проучването е реализирано със собствени средства.