Новата наредба за обучение на кандидат-шофьори е написана след многократни обсъждания с бранша и други институции, които имат отношение по темата с пътната безопасност. Това заяви в „Тази сутрин“ ръководителят на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. 

 Заради предвидени промени автошколите отново обявиха протестна готовност. Според вносителите, с новите правила се цели подобряване на подготовката на младите шофьори и по този начин да се намалят тежките катастрофи по пътищата. Автоинструкторите, пък, обвиняват държавата, че защитава лобистки интереси. 

Рановски отвърна, че не е чул кои точно текстове от наредбата ги притесняват. По думите му е време за промяна, защото е наложително да се подобри подготовката на кандидат-шофьорите.

„С проекта се въвеждат правила, еднакви за всички в бранша. Тези правила искаме да ги уеднаквим – часове, регистри дневници – да бъде електронно. Всичко в момента се води на хартия. От контролните органи се очаква при несъответствие да намерят грешката в огромните купища с хартия, което е невъзможно“, каза Рановски. 

Той обясни, че дневниците служат за теоретичното обучение, а за практическото – всеки курсист има собствен картон. Той беше категоричен, че ако документите са електронни ще спрат злоупотребите с продължителността на часовете. Рановски заяви, че в момента един инструктор едновременно обучава няколко души. 

„Обученията на водачи се провеждат от юридически или физически лица, регистрирани по търговския закон. В тези учебни центрове има касови апарати – дали са търговски обект, това е една регистрация в общината. (…) Крият се обороти, не се знае каква е цената на курса в момента“, допълни Рановски.