След многохилядните протести в Белград, сръбският президент Александър Вучич се отказа от намерението да наложи полицейски час в столицата през уикенда. Демонстрации срещу политиката за справяне с коронавируса се проведоха и още няколко сръбски града.

Без полицейски час, но с нови противоепидемични мерки – това обеща президентът Вучич. Той призова за край на демонстрациите, за да се предотврати разпространението на заразата. И отправи обвинения за насилието.

Според сръбски медии, групата, щурмувала парламента снощи, е на крайнодесни националисти, сред които депутат, противник на ваксините. При сблъсъците бяха ранени поне 43-ма служители на реда и 17 демонстранти. Десетки бяха арестувани. Правозащитни организации призоваха за разследване, след като в социалните мрежи бяха разпространени кадри на полицаи, биещи с палки седнали на пейка хора.

Снимка: btvnovinite.bg

Много сърби обвиняват властите, че са скрили данни, за да отменят карантината и да проведат изборите, спечелени убедително от партията на Вучич. През последната седмица обаче броят на заразените с COVID-19 тръгна рязко нагоре.

„Коронавирусът отключи общественото недоволство и послужи като повод за протестите, но не е основна причина за тях“, заяви международният анализатор и балканист Боян Чуков в „Тази сутрин“.

Победата на Вучич на изборите беше пирова след бойкота на опозицията и разхлабянето на мерките, смята Чуков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тук всичко опира до Косово. Злите езици твърдят, че Вучич много отдавна е предал Косово, а сега само търси как сръбското общество да го преглътне. А сърбите са много буйни по отношение на Косово и това се използва от вътрешната опозиция в битката ѝ с президента“, каза Чуков, според когото планираните преговори между Белград и Прищина във Вашингтон, които пропаднаха, са допринесли за формирането на общественото мнение в западната ни съседка.

Путин също е разочарован от Вучич. Две седмици преди изборите трябваше да има среща с руския президент, но тя бе отложена, след като Путин разбра, че Вучич се договаря с американците зад гърба му, каза балканистът.

Не всички участници на протестите са случайни, има някои, които са по-организирани и агресивни, отбеляза Чуков.

„Ако Вучич върви по правилния път, протестите ще стихнат“, заяви балканистът.

Вижте целия разговор във видеото!