След вчерашните многохилядни протести, сръбският президент Александър Вучич се отказа от намерението да наложи полицейски час в Белград през уикенда. Демонстрации срещу политиката за справяне с коронавируса се провеждат и тази вечер в няколко града.

Без полицейски час, но с нови противоепидемични мерки – това обеща днес президентът Вучич. Той призова за край на демонстрациите, за да се предотврати разпространението на заразата. И отправи обвинения за вчерашното насилие.

Снимка: EPA

„Това беше политически и добре организиран протест. В него участваха не само престъпници, но и международни служби. В тази страна няма да има хаос и нестабилност, ние ще се справим с това много по-добре от вчера“, заяви президентът Вучич.

Според сръбски медии групата, щурмувала парламента снощи, е на крайнодесни националисти, сред които депутат, противник на ваксините. При сблъсъците бяха ранени поне 43-ма служители на реда и 17 демонстранти. Десетки бяха арестувани. Правозащитни организации призоваха за разследване, след като в социалните мрежи бяха разпространени кадри на полицаи, биещи с палки седнали на пейка хора.

Много сърби обвиняват властите, че са скрили данни, за да отменят карантината и да проведат изборите, спечелени убедително от партията на Вучич. През последната седмица обаче броят на заразените с COVID-19 тръгна рязко нагоре.