Белград бе обхванат от масови протести, които се превърнаха в безредици, след като част от хилядите демонстранти се опитаха да щурмуват парламента. Поводът за гнева на гражданите - новите ограничения, наложени от властите заради коронавируса.

Директорът на полицията Владимир Ребич заяви пред националната телевизия, че по време на сблъсъците са били ранени най-малко 43 полицаи и 17 демонстранти. Досега са арестувани 23 души.

Според агенция МИА демонстрантите са скандирали „Вучич  - крадец“ и „Оставка“ - доказателство, че сюжетът е по-дълбок и не е свързан само с пандемията и мерките за поставянето ѝ под контрол в западната ни съседка.

Снимка: Reuters
Какво подпали искрата на протеста?

Формалният повод за масовите демонстрации бе решението на сръбския президент Александър Вучич да бъде върнат полицейския час от петък до понеделник като мярка срещу пандемията.

Според новото разпореждане никой не може да е навън между 18:00 и 5:00 в петък и почивните дни.

Освен това няма да се позволява събирането на повече от петима души на едно място.

Снимка: Reuters
Какво наложи връщането на полицейския час?

 • Във вторник COVID-19 взе рекордните за страната 13 жертви
 • От началото на месеца в Сърбия всеки ден отчитат по над 300 нови заразени
 • По последни данни 120 пациенти с коронавирус в Сърбия са на изкуствено дишане
 • В Белград спортната зала "Арена" отново беше превърната в полева болница
 • На 3 юли за два дни в Белград бяха въведени ограничителни мерки, но тогава бе позволено събирането на до 100 души в закрито пространство
 • Според Вучич с това темпо на разпространение на заразата вече няма места за прием в болниците

Снимка: Reuters
Кои са протестиращите?

Като организатори на нахлуването в парламента са посочени Дамнян Кнежевич и бившият депутат Сърджан Ного, съобщи полицейският шеф Ребич.

 • Ного е известен с крайнодесните си позиции и евроскептицизма си
 • Дамнян Кнежевич придоби популярност в западната ни съседка като организатор на доброволни отряди за защита от мигрантите, идващи от Близкия изток
 • Официално протестният митинг беше организиран от група опозиционни партии, които обявиха бойкот на парламентарните избори, проведени в страната на 21 юни

Защо протестират?

Опозицията обвинява властите, водени от Вучич, в несвоевременното провеждане на тези избори, както и в издаването на разрешителни за много масови спортни и други събития, при които е невъзможно да се спазват мерките за социално дистанциране, както преди това предупреждаваха експерти.

До този момент Вучич отхвърля всички подобни обвинения. На 21 юни партията му спечели убедително вота.

Неофициалният лидер на опозиционния Съюз за Сърбия Драган Джилас заяви, че демонстрациите в Белград са били отговорът на гражданите на действията на президента на Сърбия Александър Вучич, предаде „Танюг“. 

Джилас обвини полицията и в използване на неправомерна сила срещу протестиращите. Шефът на полицията Ребич заяви, че органите на реда няколко пъти са се въздържали да използват сила, но в интернет се разпространяват видеа, на които се вижда, че полицаи бият хора, седящи мирно на пейка в парка.

COVID-19 в Сърбия

 • Първият случай на COVID-19 бе регистриран на 15 февруари
 • Белград обяви извънредно положение на 15 март, след като броят на заразените достигна 46. Въведен бе и вечерен полицейски час
 • Извънредното положение бе отменено на 7 май. В сила остана обаче остана носенето на маски и ръкавици в транспорта и задължителна дистанция между хората в ресторантите и кафенетата
 • Жертвите на коронавируса достигнаха 330 души, като общият брой заразени от началото на пандемията е 16 719

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!