България с искане да поучим финансиране по линия на бежанците.

„Много ми се иска това да не се беше случвало. Няма друга европейска държава, която да иска компенсация за проявена солидарност. Държавата ни е длъжна да помогне на тези хора, които са в страхотна трагедия, не по тяхна вина. Да се иска някой друг да плати сметката е доста недостойно поведение“.

Това мнение изрази в „Тази сутрин“ бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков, допълвайки, че би искал този акт да бъде променен веднага.

Според него бежанците могат да бъдат интегрирани в нашите общество, защото културно не са толкова различни.

„Ако погледнете държавните разходи на България, те са около 10 000 лв. на калпак за няколко милиона българи. Ако имате 40 лв. за 100 000 души, това е нищо – капка в морето на държавния бюджет. Вайкането, че ще обеднеем и ще стане голям проблем за държавата ни според мен е по-скоро политическа позиция“, смята Янков.

Според него бюджетът ще трябва да бъде преразгледан, но не заради бежанците, а заради новите параметри в световната икономика.

"Инфлацията тази година ще бъде много по-висока от планираното преди няколко месеца. Причината за това е основно огромният скок в цените на суровините, които са вече факт. Това е следствие на излизането на Русия от международните пазари", коментира бившият зам.-министър. 

Никола Янков каза още, че не вижда голям проблем за България от зависимостта от руски газ.

"България има много нисък процент на газова зависимост в енергийния си микс - под 13%. Ние не използваме природния газ толкова много в отоплението или в бита си. Това по-скоро е важна суровина за някои заводи", коментира той.