Без предупреждение и в нарушение на договорените с всички участници правила за големия дебат по bTV от „Продължаваме промяната“ смениха своя представител. Това предизвика недоволството на екипите на останалите политически представители, а участниците от ГЕРБДеница Сачева и Томислав Дончев, напуснаха.

Дебатът с останалите участнициКирил Петков (ПП), Христо Проданов (БСП), Мартин Димитров (ДБ), Любомир Каримански (ИТН),  Деян Николов („Възраждане“) се проведе по водещите теми за обществото – войната и енергетиката. Доходите, цените и инфлацията.

Коментарът на политолозите

„Стигна се до там, тъй като тези парламентарни избори вече три пъти ги правим. Ние избираме народни представители за парламент, този парламент обаче няма достатъчните пълномощия да решава въпросите, които нас ни интересуват. Кандидат-депутатите отказват да решават въпросите, които вълнуват хората. Те се държат като местен парламент, като общински парламент“, коментира политологът Мария Пиргова.

По думите ѝ кандидатите на политическите формации и предложенията им са едни и същи и при това положение няма как да има различни резултати.

„Арогантните и безпрецедентни хора в нашето общество имат своето политическо представителство, доскоро имаха на най-високо равнище. Това се демонстрира като стил в политиката, очевидно печели някакви симпатии. Свидетели сме на демонстративното несъобразяване с каквито и да било порядки, било то на домакините, билото та на някакъв по-високо законово установен ред“, смята политологът Стойчо Стойчев.

Според него спазването на порядките е базов въпрос и нашето общество трябва да реши ще ги спазва ли или няма да ги спазва. По думите му в международен план Русия е дала тон на това със сила и арогантност да се определя чий глас да се чува.

Политологът Христо Панчугов не е видял арогантност в поведението на участниците в дебата, но е видял системни проблеми.

„Според мен не трябваше господин Петков да бъде допуснат студиото или всички останали трябваше да си тръгнат, ако всички държаха на правилата. Няма как да изискваме останалите да спазват правила, ако ние самите сме склонни да ги нарушаваме, а всички останали бяха склонни да ги нарушат по една проста причина и тук според мен е вторият проблем“, коментира Панчугов.

Той не разбира защо представителите на ГЕРБ напуснаха дебата.

По думите на политолога Росен Стоянов вчера сме станали свидетели на „частни взаимоотношения в публичното пространство“.

„Вие сте частна медия, а партиите по същество са частни субекти. А когато има договорка най вече между екипите на отделните политически субекти за формата само форсмажор може да промени кой да бъде гост“, смята Стоянов.

И според него останалите участници е трябвало да реагират единно, а на компромисно.

Гледайте целия разговор във видеото!