„Този ръст от 9,2% спрямо сегашното ниво в някаква степен вече и изконсумиран от инфлацията“, коментира в предаването „Тази сутрин“ бившият социален министър Бисер Петков.

По думите му минималната работна заплата преди всичко трябва да покрива разходите за живот на най-нископлатените работници.

Петков напомни, че има проектодиректива на ЕС за минималната работна заплата в страните от съюза. Препоръчва се тя де е обвързана със средната работна заплата, като обикновено пропорцията е 60%, уточни Петков.

Неговата прогноза е, че няма да се приключи с това увеличение на минималната заплата тази година. Също, че най-вероятно ще се увеличи делът на т. нар. група на „работещите бедни“, ако минималното възнаграждение не покрива темпа на инфлация.

Петков определи като стъпка в правилната посока обвързването на социалните плащания с линията на бедност.

Той припомни още, че е предвидено българите да могат да се възползват и от европейските пенсионни фондове в бъдеще. Целта е да се насърчи допълнителното пенсионно осигуряване и то да е по-прозрачно и евтино за потребителите, обясни бившият социален министър.

Гледайте повече във видеото!