По-големи социални помощи за повече хора у нас. Това ще стане с нов механизъм, по който ще се определят сумите. Социалното министерство предлага промяната да влезе в сила от следващата година.

Подпомагането ще зависи от линията на бедност, а не от гарантирания минимален доход, както е сега.

Линията на бедност в момента е 413 лева, а гарантираният минимален доход - 75. Така ще се увеличи броят на хората, които ще имат право на помощи.

След 3 години той ще е почти двойно по-голям. Самият размер на социалните добавки също ще нарасне, с колко точно предстои да се уточни.

Предложението идва след дълги години критики към системата у нас, включително и от Еврокомисията.Близо три десетилетия Венцислав Тодоров живее на социални помощи. В замяна полага обществено полезен труд 14 дни месечно към кметството в село Рогозен.

Социалната му помощ е 54 лева на месец.

"Лекарствата за кръвното са ми 21 лева и оставаме с 30 лева със жената, какво да правя, хляб ли да вземеш, да се храниш нещо, бобец,  не става", обясни Венцислав Тодоров.

Кметът на селото казва, че масово хората симулират труд заради ниските помощи.

"По-голямата част просто симулират някаква дейност, че извършват  и тя си остава недовършена и така всеки ден", каза Пламен Кюковски, кмет на Рогозен.

От години Европейската комисия критикува страната ни, че трябва да подобри обхвата и адекватността на социалното подпомагане.

"В България имаме 21-22%  хора, които живеят в риск от бедност,  в тежки материални лишения, в същото време този тип месечни помощи достигат до много тесен кръг български домакинства. Едва 1/20 от тези, които са в риск от бедност, имат достъп до такова подпомагане", заяви Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

С предложените промени в Закона за социално подпомагане и броят на хората, и размерът на помощите ще се увеличи. Ще се актуализира годишно с промяната на линията на бедност. 

"По-реално да отговаря на нуждите на хората, защото особено в последните години, за съжаление, показателите, свързани с бедност на българското население, не са добри меко казано", отбеляза Людмил Димитров, Министерство на труда и социалната политика.

И още, ако човек откаже участие в програми за заетост, ще се лишава от месечни помощи за срок от 6 месеца, сега е за 1 година.