Необходимо е да има Национална стратегия на детето, но проектът не беше добре представен пред публиката. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и допълни, че документът не цели да се отнемат деца от биологичните им родители.

„Необходимо е да има стратегия и това произтича от Закона за закрила на детето, който определя, че държавната политика се базира на тази стратегия, приета от НС. Навярно проектът на тази стратегия не беше достатъчно добре представен пред публиката, за да се разсеят страховете и съмненияте, които са неоснователни. Неоснователно е, че стратегията има за цел „да краде” децата от биологичните им родители – няма такава цел”, категоричен беше Петков.

Социалният министър допълни, че целта на документа е да се усъвършенства механизмът за превенция за изоставяне на деца и мерките за връщането им в биологичното семейство.

„Твърде много деца в България се изоставят – 1058 деца са изоставени миналата година, 441 още в родилния дом. Тези деца трябва да получат закрила”, посочи министърът на труда и социалната политика.

След критики към новата Методика за изчисляване на индивидуалните потребности, Петков обясни, че лимитът от 166 часа месечно са договорени при приемането на закона.

„Индивидуалната оценка, както информирах и протестиращите, че тя протича нормално. Колегите от Агенция „Социално подпомагане”, които правят оценката са постоянно в контакт с хората с увреждания”, посочи социалният министър.  

Социалният министър обяви, че тази година се разширява обхвата на лицата, които ще имат право на енергийни помощи или около 255 хил. души ще могат да се възползват. „Предлага се и увеличение на помощта. Ако базата за изчисляване на помощта сега е 355 kWh за месец, се предлага изчисляването да става вече на база 500 kWh, което е над средното за домакинство”, посочи Петков.

Хората, на които им предстои пенсионират до края на 2022 г. имат право да избират по коя методика да бъде изчислено възнаграждението им за старост. „Хората ще имат възможност да изберат по-благоприятния метод за тях и ще бъдат улеснени от служителите в НОИ, които ще ги консултират”, допълни Петков и каза, че на интернет страницата на института всяко лице може да изчисли прогнозния размер на своята пенсия.

Всеки министър носи оставката в джоба си – когато реши или премиерът я поиска се подава. Така Петков коментира оставката на земеделския министър Румен Порожанов и допълни, че тя няма да доведе до трусове в управлението.