Родители излязоха на протест в над 20 града у нас. Едно от основните им искания е да бъде отхвърлен проекта на Национална стратегия за детето 2019-2030 г., както и последните поправки в Закона за закрила на детето. В София недоволните се събраха пред сградата на Министерския съвет.

Протестиращите блокираха временно движението по  булевард „Цар Освободител” до Народното събрание. Те поискаха и връщане на отнети, според  тях, незаконно деца; оставки по ресорни управленски постове, да участват в  написването на нова стратегия както и по промените по Закона за закрила на детето и социални услуги и още много други искания. Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 50 000 членове на групата  „Не на Стратегията за детето 2019 – 2030 г.” излязоха с неодобрителни становища по повод проектодокумента, която при приемане и прилагане би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Работата по стратегията беше спряна от премиера преди две седмици, въпреки че от социалното министерство заявиха, че в нея не пише нищо от това, което протестиращите твърдят. Ведомството определи твърденията като „фалшиви новини и спекулативни интерпретации, които разпалват неоснователни страхове сред родителите".

Министерството на труда и социалната политика категорично възразява срещу фалшивите новини в социалните мрежи, с които се разпространяват неверни твърдения за подготовка на Закон за детето. Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да „отнемат деца". Основният приоритет в тяхната работа е децата да се отглеждат от своите майки и бащи. В тази връзка се осъществяват редица дейности за подкрепа на семействата и повишаване на родителския капацитет чрез осигуряването на подходящи социални услуги, оказване на финансова подкрепа и др. Показателен пример в това отношение е дейността на социалните работници по превенция на изоставянето. Благодарение на техните усилия през 2018 г. 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство.

„Не са основателни тези страхове на протестиращите , не са основателни и всички техни твърдения. Това са фалшиви новини. Бих искала да успокоя родителите, че тези протести нямат нищо общо  с действителния документ", заяви Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето

На протест излязоха родители и в други градове у нас. Проектът на стратегията е публичен документ и всеки може да го прочете. Обсъждан е цяла година и подкрепен от над 250 неправителствени организации, твърдят от Агенцията за закрила на детето.