„Изпреварващо се увеличава минималната пенсия води до дебалинсиране на системата – нарушаване на пропорциите, и до демотивация на хората да се осигуряват“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ бившият социален министър и бивш управител на НОИ Бисер Петков по повод последните предложения за ръст на пенсиите.

Предложението е минималната пенсия отново да се увеличи от 250 лв. на 300 лв. Хората с пенсия между 300 и 369 лв. да имат увеличение от 10%, а останалите – от 5%. Петков коментира, че хората с гранчини доходи – малко над 369 лв., ще бъдат ощетени.

Бившият социален министър напомни, че ръстът на минималната пенсия е обещание на малкия коалиционен партньор в управлението.

Той коментира и проблемът с втората пенсия от универсалните фондове: „Рискът е в това пенсиите от втория стълб да не компенсират намалението на пенсиите от държавното и обществено осигуряване. Това го казах и в качеството си на министър. Още от 2016 г. е предвидена възможност хората да се осигуряват само в НОИ и да получат пълния размер на пенсията си“.

Бившият управител на НОИ има информация, че правителството се готви да предостави срок на хората за избор между универсалния фонд и НОИ до 5 години, преди да се навърши пенсионна възраст.

„Доходността на пенсионните фондове е сравнително ниска – тя е основният фактор, от който зависи натрупването във времето. Много хора имат нередовно осигуряване Таксите на пенсионните дружества са сравнително високи. Всичко това влияе неблагоприятно на доходността“, коментира още Бисер Петков.

Бившият социален министър обяви, че не е контактувал с премиера Бойко Борисов, откакто е подал оставка преди година. В момента преподава на студенти в УНСС, което е правил и като социален министър, и като управител на НОИ.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!