Заради мръсния въздух и отчетените нива на фини прахови частици през вчерашния ден, Столичната община обяви, че  буферни паркинги днес ще са безплатни.

Борис Димов живее в столичния квартал "Дианабад”. Всеки ден оставя  колата си в буферния паркинг до стадион "Васил Левски" - смята, че така е по-изгодно. 

"Метрото ми е наблизо, паркирам, отивам на работа, не вървя пеша, колата е на топло", обяснява той.

Снимка: btvnovinite.bg
Други днес специално се възползват от възможността. Някои от паркингите вече са запълнени. 

Румяна Милова, изпълнителен директор на центъра за градска мобилност, обясни, че в буферния паркинг на Цариградско шосе има около 500 места, на Джеймс Баучер 80-100, на Бели Дунав са пълни, като този от страната на Връбница е най- пълен, но гражданите могат да ползват съседния.

Снимка: btvnovinite.bg
От паркингите отчитат ръст на хората, които оставят колите си през днешния ден. Според Марио Тодоров, ръководител сектор „Буферни паркинги” в ЦГМ,  днес по всички  паркинги има повече хора. Българинът обича да се възползва от безплатните неща, отбеляза той.  

А на обед мъглата се вдигна.

Валери Серафимов от Изпълнителната агенция „Околно среда”, обясни, че последните часове се наблюдава смъкване на измерените моментни стойности, като по-ниски са в жк „Дружба” и жк „Надежда”.

Снимка: btvnovinite.bg

Според прогнозните данни се очаква да се появи вятър и качеството на въздуха да се подобри.

Столичната община продължава да следи актуалната обстановка и има готовност при регистрирани над 200 микрограма/куб.м среднодневни превишения да въведе "зелен билет".  

На сайта air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на фини прахови частици, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

Снимка: btvnovinite.bg

Според експерти причината за гъстия смог, който обхваща столицата ни в студените зимни дни е свързан с така наречената температурна инверсия.

Градът се намира в котловина, за която е характерна така наречената температурна инверсия. Явлението задържа топлия въздух високо в атмосферата, той от своя страна не позволява на фините прахови частици и коктейлът от газове да напуснат града и ги задържа в смог.

Така на практика София попада под похлупака на мръсния въздух, докато не се появи вятър.