Тече второто денонощие, в което жителите на Банско са под пълна карантина.

Влизането и излизането от града са забранени за 14 дни от 18 март. Изтече и срокът, в който жители на Банско можеха да се върнат по домовете си.

От вчера на изхода на града има хора, които настояват да го напуснат и все още чакат да ги пуснат. Те не са от Банско, а имат заведения под наем и сега няма къде да отседнат. Предложили са им общежитие, но те не искат да останат там.

Мотивите им да настояват да напуснат града са, че чуждите туристи са били пуснати вчера да се приберат.

„Улиците втори ден са много пусти. Благодаря на всички в града, че спазват разпоредбите и наистина са дисциплинирани. Няма паника у хората, няма страх. Ако някой мисли, че магазините са били разграбени – не е така, хората имат хранителни запаси. Много отглеждат животни. Вчера имаше затруднение само с купуването на хляб, защото се забави доставката“, коментира по телефона Александра Клечерова от Банско.

„Беше спекулативно, че няма хляб в магазините. Имаше известно затруднение, но в момента хранителните магазини са обезпечени с хранителни продукти, аптеките и бензиностанциите също са заредени. Имаше проблем с персонала на тези обекти, но със заповед на здравния министър фармацевти ще бъдат допускани на територията на града“, каза кметът на Банско Иван Кандев.

Той уточни, че са създадени условия да бъдат подслонени хората, които няма къде да отседнат, но само един-двама души се възполвали.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!