Банско става изолирана зона заради случаите на коронавирус. Градът е под пълна карантина от тази вечер. Влизането и излизането от курорта е забранено.

Случаите с потвърден коронавирус в страната вече са 81. Сред тях ски учител от Троян и туристи от Израел, заразени в Банско.

За да се ограничи инфекцията, на извънреден брифинг тази вечер от щаба и кабинета обявиха безпрецедентни мерки за зимния курорт.

Всички, които имат адресна регистрация в Банско, могат да се приберат в града до 20 ч. на 18 март, но никой не може да го напуска.

Излизането от домовете е разрешено само по неотложни причини.

В 19 ч. председателят на Националния щаб ген. Мутафчийски обяви безпрецедентните мерки, а минути по-късно Банско беше блокиран от полиция.

Обстановката стана напрегната, защото имаше хора, които бяха блокирани:

„Трима се прибираме от Банско в Разлог, с две малки деца съм в града, не мога да се прибера, преди малко казаха, че от 18-ти в 20 ч. Банско ще бъде в пълна карантина, нямам родители, няма кой да ми види децата“, оплака се един от блокираните.

„Не можем да се приберем в София, детето ми е на 5 години, в колата ли да спи? Нека дезинфекцират колите, да ни дезинфекцират и нас, цяла нощ ли са седим тук, безумие, да дадат информация“, оплака се друг потърпевш.

Случаите на коронавирус в Банско са свързани с туризма – ски учител се почувствал зле, отишъл в болницата в Разлог, върнал се пак в Банско и след това заминал за Троян, където е хоспитализиран.

Израелска туристка е била цяла седмица в Банско, преди да разбере, че е заразена. По същото време в курорта е и почетният консул на Израел.

„30-годишна жена, тя е пътувала с израелските авиолинии от Израел до Пловдив. В Пловдив са кацнали на 4 март. Оттам са пътували с автобус, организирано до Банско, където са били в хотел „Лион“, заяви Орлин Мандов, почетен консул на Израел в България.

Положителната й проба излиза след завръщането в Израел. Заразен е и 50-годишен нейн сънародник. Почивката им включвала тур по различни заведения. Консулът сам се поставил под карантина заради престоя си там по това време.

Полиция е обходила посетени от туристите места, за да търси контактни лица.

„Може да са си тръгнали и хората, с които са били контактни. Изобщо сложна е обстановката“, заяви Иван Кадев, кмет на Банско.

Заразен е и ски учител, който сам обяви това в профила си в социалните мрежи и призова всички хора, били в контакт с него, да се изолират и да съобщят на лекаря си. Мъжът е от Троян и е настанен в болница в Ловеч. Разстоянието до там изминал с личния си автомобил.

"Със симптоматика, с температура висока от 4 дни, с данни за контакт с чужденци в ски курорт, с двустранна пневмония. Наложи се да се консултираме с инфекционист по телефона, каквито бяха правилата“, каза д-р Цветомила Дудевска, управител на СБАЛББ – Троян.

Съпругата на ски учителя успокои троянци, че той не е имал контакт с хора от града.

Майка му се е изолирала, за да не създава опасност за други хора.