Банковата служителка, изтеглила 1 млн. лева на вложители, изпращала парите чрез куриерска фирма на свой виртуален приятел, когото не е виждала. Засегнати са около 30 клиенти на банката, но сумите ще бъдат възстановени. Самоличността на мнимия приятел вече е установена, но той не е задържан, съобщи в предаването „Тази сутрин” окръжният прокурор на Варна – Красимир Конов.

Той обясни, че е образувано досъдебно производство по сигнал на банката. Предмет на разследването е неправомерно разпореждане със средства на вложители. Парите са постъпвали в конкретна банкова сметка, а след това са насочвани в две други сметки в две други банки, от където са били получавани в брой, уточни прокурорът. 

По думите му вероятно банковата служителка, която разполагала с достъп, е разпореждала средства от различни сметки да бъдат преведени към сметка на свой родственик, на когото е пълномощник. След това е правено ново разпореждане на тези пари.

На този етап на разследването доказателствата сочат, че има само един извършител на престъплението, няма съучастници. 

Засега е ясно, че засегнатите вложители са около 30. Банката е влязла в контакт с повечето от тях, интересите им са гарантирани и средствата им ще бъдат възстановени. 

Сумите, които са теглени, са различни – по 5 000, 8 000, 20 000 лева, но не  надвишават 30 000. 

Майката на банковата служителка обясни вчера, че през последните три години животът на дъщеря й не се е променил по никакъв начин от материална гледна точка. Тя е продължила да живее в семейното жилище, заедно с родителите си. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Изрядна служителка и изрядно дете. Нямам думи, не мога да издържам психически откакто разбрах. Всички сме потресени”, каза майката и отбеляза, че според нея дъщеря й не е направила това сама.   

Прокурор Конов каза, че според обясненията на банкерката, тя е подпомагала финансово свой виртуален приятел – човек, когото не е виждала и няма лични срещи с него. Парите, според нейните твърдения, са изпращани с куриерски фирми. 

Действителната  самоличност на този човек вече е установена, но не е задържан. Той е обект на разследване на друго престъпление.