България ще предостави военна помощ на Украйна, реши парламентът. Военният министър обяви, че подходът ще е консервативен. До един месец Министерският съвет трябва да внесе в Народното събрание проекта за предоставяне на помощ.

„Тук има два проблема. Първият проблем е, че прекалено много се говори по тази тема. Повечето от държавите предоставят въоръжение, техника и други материали на Украйна, без да има такива публични дебати. Второто е, че Народното събрание трябваше да поеме отговорността за предоставянето на такава помощ и да вземе решението на базата на предварително направени преговори“, каза в интервю за „Тази сутрин“ Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната.

По думите му така отговорността, която трябва да е политическа, се прехвърля на военните експерти, а това не е редно.

Какво можем да дадем?

„В Българската армия естествено се държи комплект, който е необходим по разчетите на военните за една или друга операция. Наред с това ние имаме излишни боеприпаси, които са някъде по складове – за тях няма спор, те са декларирани като такива, основно  са трета категория, тоест са много стари. Но има тъй наречените наднормативни, най вече снаряди и друго имущество, което би могло да се предостави“, обясни бившият зам.-военен министър.

Той уточни, че в момента има голямо търсене на голямокалибрени оръжейни системи по руски образец и именно с това България може да помогне.

„Ние сме може би единствената страна, която разполага с много голямо количество от системи въоръжения, които са необходими на Украйна (…) Във войната има много фактори, но един от факторите това е системите въоръжения и естествено боеприпасите. В началото на войната Русия изстрелваше над 10 000 единици боеприпаси на ден, докато Украйна поради по-малката армия изстрелваше в пъти по-малко. Ако България сега предостави това, наистина може да бъде много сериозен фактор“, уточни Божилов.

Помощ за Украйна срещу модернизация?

Много експерти обвързват предоставянето на военна помощ за Украйна с модернизацията на армията ни. По думите на бившия зам.-министър на отбраната няма пряка връзка между двете неща, но може да има разговори с партньорите от НАТО.

„В Европейския съюз има един механизъм, който остойностява помощта, тоест ние бихме могли да се възползваме от този механизъм в последствие. (…) Най важното е да се проведат разговори, да се види дали не може да направим това, което направиха други държави. Гърция получава танкове от Германия за сметка на това, че даде стари по съветски образец“, уточни експертът.

Според него е по-важен е въпросът с истинската модернизация на Българската армия, в която трябва да вложим собствени средства.

Божилов даде пример със системи за противовъздушна отбрана, с които разполагаме. „За отбрана на България в рамките на коалиционна операция те не могат да бъдат използвани повече. Например по време на войната в съседна Югославия ние трябваше да изключим системите за противовъздушна отбрана, защото те се възприемат от натовските системи като вражески“, даде пример Йордан Божилов.

Гледайте целия разговор във видеото!