Бюджетната комисия в парламента одобри проекта за покупка на още осем изтребителя F-16.

Цената им е 1,3 милиарда долара, но ще ги плащаме на траншове. Министърът на отбраната Димитър Стоянов обясни, че доставката се очаква през 2027 г.

България ще предостави военна помощ за Украйна 

България ще предостави военна помощ на Украйна, реши парламентът.

След четири часа дебат депутатите гласуваха "за" изпращането на бойна техника, която не ползваме. Военният министър обаче обяви, че ще бъдем консервативни в това, което ще дадем.

Подкрепата си дадоха 175-ма депутати, а 49 бяха “против”. 

Всяка от партиите беше заявила предварително своите позиции, като за решението гласуваха ГЕРБ, ПП, ДПС и “Демократична България”. Против, съвсем очаквано бяха БСП и “Възраждане”. 

Изненада дойде от “Български възход”, които вчера на комисия бяха “против”, а днес в зала бяха “за”. 

Така решението е факт и съдържа два аспекта - военна помощ за Украйна и модернизация на армията ни, след като дадем на Киев част от старото си руско оръжие.

Важно е да уточним, че решението на Народното събрание е окончателно и не минава на второ гласуване. Влиза в сила от датата на обнародване в Държавен вестник. 

Дебатът започна при ясно разделение на силите - “за” и “против”.

“Ако видиш на улицата трима как бият и не му помогнеш това е престъпление. А тук говорим за цяла държава”, каза Атанас Славов от ДБ. 

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС заяви, че тук е застрашен украинският народ и е заплашен от изтребление. “Това е непровокирана агресия. България да се върне от правилната страна на историята”, добави той. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че днешният дебат е за подкрепа и срещу военна агресия в 21 век. 

От ПП допълниха, че решението ще помогне на модернизацията на армията ни. 

“Цинизъм е да дадеш старо оръжие и да казваш, че оголваме нашите въоръжени сили”, заяви Даниел Лорер от ПП. 

На обратния полюс в залата бяха БСП и “Възраждане”. Левицата обяви, че новото оръжие няма да ни бъде подарено, а ще си го купим.

“Може да е фатално за националната сигурност тезата на новата коалиция или коалицията на войната - да даваме оръжие и да превъоръжаваме”, заяви Борислав Гуцанов от левицата. 

“Евроатлантическата сбирщина се опитва да вкара България във война повечето държави не дават оръжие. Това е под външен диктат, а мнозинството българи са “против””, категоричен бе Ангел Георгиев от “Възраждане”. 

Изненада дойде от партията на Стефан Янев. Вчера “Български възход” бяха “против”, днес се обърнаха на 180 градуса.

Лидерът на партията Стефан Янев заяви, че подкрепят предложението за военна подкрепа. 

Опонентите им припомниха позицията им от април. 

“Тежко въоръжение няма как да бъде дадено, защото трябва да имаме заместващи платформи. На сайта на министерството има излишна техника, например един хеликоптер”, заяви военният министър. 

Решението предизвика протести. От БСП бяха в залата с плакати “Не на оръжията! МИР”, а от “Възраждане” събраха симпатизанти пред парламента.