Ресторантьори предлагат бакшишът за сервитьорите да се легализира и да бъде облаган с данък. „Бакшиш“ - от английски tips - е съкращение за To Insure Prompt Service или „Да се осигури бързо обслужване“.
А по света навсякъде възприетите навици са различни.
Отвъд Океана например е прието да се оставят срaвнително високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се очаква, че трябва да оставите 20-25 на сто от общата цена. Ако сте в кафене - около 10%, а при плащане на сметката в таксито шофьорите в САЩ и Канада очакват от 10 до 20% отгоре на сметката.
В Гърция при вечеря в ресторант се очаква да оставите 10% бакшиш. В таверните - 1 евро, а в такситата сметките се закръглят нагоре.
В Испания е обичайно да се дават 10-15% бакшиш. Невъзпитано в очите на персонала обаче изглежда да се оставят монети от един, два или пет евроцента.
В Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Все пак в туристическите центрове е прието да се остави бакшиш в рамките на до 10%.
Поглед и към един от най-щастливите краища на Европа - Скандинавските страни. Таксата за обслужване в хотел обикновено влиза в сметката, но ако сте много доволни от обслужването можете допълнително да благодарите с още 5% от сметката.
Още можете да прочетете на сайта ни businessnovinite.bg
А у нас сервитьори не желаят бакшиишът да се облага, защото така ще са демотивирани. Те заявиха, че именно чрез бакшиша се оценява тяхното отношение към клиента. Освен това тези допълнителни пари им помагат да се оправят с разходите за деня, без да чакат до заплата.
Вижте още какво казаха във видеото.