Къде е новият Клондайк в района на Монтана? И кои са арестуваните златотърсачите, разкопали голям район край язовир „Огоста“. По селдите им тръгна екипът на bTV.

По информация за незаконен добив на злато в землището на Гаганица подминаваме някогашното село Калиманица, изселено заради строежа на язовир „Огоста". Колкото повече се доближаваме до язовира, толкова повече са разораните терени. В река Златица забелязваме тежка техника, а наоколо са и екип разследващи. Те също се оказват там по сигнал.

Снимка: btvnovinite.bg

„В условията на неотложност на място, виждате, се извършва оглед. Установени са този багер, който е зад нас, и приспособена драга, в която се извършва промиване", коментира районният прокурор от Монтана Емил Овчаров, който също е на мястото.

Снимка: btvnovinite.bg

Теренът, в който се копае, не е отдаван на концесия за добив на подземни богатства. Освен багер, върху него се е „настанил" и  товарен автомобил, пригоден за пресевна станция, а по-нататък – и друга „техника“.

Само на стотина метра от мястото, където е копал багерът, се намира друго място – то е за фино пресяване на добития там материал.

При акция в землището на Гаганица в края на октомври 2020 г., за незаконен добив на злато бе задържан 34-годишен жител на Елин Пелин. Сигнал до екипа ни в същия район и за същото деяние, имаше и през март миналата година. Тогава пак имаше тежки машини и подобни съоръжения, но обяснението на засечен на мястото работник бе, че се използват за облагородяване на земята с цел засаждане на овошки.

По случая отпреди ден са задържани трима мъже, иззета е техника и други доказателства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!