„От самото начало на започване на епидемията ние насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред МС. Голямото недоверие към системата, трупано през годините, доведе до този резултат“ - това каза в „Тази сутрин“ здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му обаче не трябва да се търсят виновни, а решение. А то е спазването на мерките, дезинфекция, дистанция и най-вече уважаване на лекарите.

Само вчера са излекувани 2518 души. Историята на всеки един от тях е успех за българската здравна система. Така Ангелов коментира случаите, при които хора чакат линейки с часове или на стълбите пред кабинетите и се стига до смъртни случаи.

Здравният министър изказа съболезнования на близките на починалите и заяви, че случващото е недопустимо и не е нормално да се случва.

„Това е проблем на организацията в самото лечебно заведение. Разбрахме кои са виновните и те са наказани“, поясни Костадин Ангелов. Той отново заяви, че здравната ни система има нужда от сериозна реформа, но няма обществен и политически консенсус за това.

На въпрос проспали ли сме лятото, както мнозина твърдят, Ангелов бе категоричен, че нито един ден от летните месеци не е проспан. "Два дни, след като дойдох като министър, пуснах заповед за следващите мерки. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област", припомни здравният министър.

По думите му проблемът в момента е това, че няма достатъчно медици, а не, че има недостиг на болнични легла.

„Много трудно можем да намерим лекари и сестри. Не е проблемът в липсата на сгради и легла или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла“, категоричен бе Костадин Ангелов.

Новите мерки - има ли крачка назад?

По отношение на по-строгите мерки здравният министър обясни, че нито една не е смекчена. Не е имало „стъпка назад“ по отношение на спортните събития, зелените коридори и събиранията до 15 души, уточни Ангелов.

„Основната идея е да спрем масовото разпространение на заразата. Не можем да я спрем, а можем да контролираме темпа на разпространение. Не можем да спрем хората да живеят или да ги направим заложници на системата вкъщи. Все още не сме стигнали такива числа, че да налагаме вечерен час или излизане с SMS, както е в други държави“, обясни Костадин Ангелов.

По отношение на зелените коридори той обясни, че не е бил постигнат консенсус. Струпването на много хора в следобедните часове също е допринесло за промяната, а именно зеленият коридор вече да е само сутрин - от 8:30 до 10:30 ч.

PCR тестовете у нас – справедлива ли е цената, която плащаме за тях?

„Пазарът определя цените. Държавата няма никакво законово право да регулира пазара или да определя цени. НЗОК е определила, че цената на теста, който ще заплаща, е 60 лв. Всяка една лаборатория, освен консумативите, има цени на труд, амортизация, ток, вода и т.н. – допълнителни косвени разходи. Като бивш директор на болница, знам колко струва един такъв PCR тест“, обясни здравният министър.

Ваксините

България има един от най-добрите ваксинационни календари в света и организацията за ваксините е направена, заяви Костадин Ангелов.

„Ваксинационният план на България се работи в момента. Той има две посоки. Едната е кои ще бъдат групите, които ще бъдат ваксинирани първи. Тук споделяме мнението на европейските ни колеги, че ще се започне с хората, които са уязвими на първа линия. Минаваме през възрастните хора и след това всички останали“, поясни здравният министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!