От 23:30 ч. в петък, 27 ноември, влизат в сила по-строгите мерки срещу разпространението на COVID-19.

От заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов става явно, че ограниченията ще бъдат в доста по-мек вариант от първоначално предвидения. 

Засега е предвидено ограничителните мерки да са поне до 21 декември. След това е възможно разхлабване. От Щаба допълниха, че се разкриват нови центрове за  кръвна плазма – в Пловдив, Плевен и Стара Загора. 

Ограниченията 

Освен учебните занятия в училища, детски градини и университети,  от петък вечерта се преустановяват и спортните мероприятия с изключение на състезанията, които са започнали преди новата заповед да влезе в сила. Частните празненства, конгресите, както и работата на заведенията също са забранени. 

Снимка: btvnovinite.bg

Изключения правят малките магазини, които не са в търговски център. Всички ще работят, дори и нехранителните.

Аптеките, оптиките, дрогериите и банките също няма да бъдат затваряни. Има обаче, условие за броя на клиентите в съответните обекти - да не допуска повече от 1 човек на 3 кв. м. 

Снимка: btvnovinite.bg

Регламентира се и нов часови пояс за зелените коридори - магазините за хранителни стоки не не трябва да допускат лица под 65-годишна възраст между 8:30 и 10:30 ч. За аптеките не се предвижда пазаруване с приоритет за възрастните хора. 

Снимка: btvnovinite.bg

Театрите пък ще работят при максимум капацитет от 30 %. Спортните събития ще са без публика, а заведенията ще доставят само храна за вкъщи. 

Снимка: btvnovinite.bg

В новата заповед се препоръчва на работодателите при възможност да пуснат служителите си в дистанционна форма, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

Цел на частичното ограничение

Целта на новите мерки е заболеваемостта да намалее до 2 седмици, а смъртността – до 3. Здравните власти алармираха, че здравната система е пред изключително тежка ситуация. Над 2000 служители на първа линия са с COVID-19.

„Човешкият живот е най-голямата ценност. Ние, като лекари, не може да изповядваме друга ценност освен тази. Според нас трябва да де намалят до минимум контактите“, каза ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председател на НОЩ.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че се обмисля удължаване на учебната година с две седмици за децата от 1. до 6. клас. В петък учениците за последен път ще влязат в класните стаи, до 21 декември те ще се обучават дистанционно.

Реакциите:

В столичното 51 ОУ „Елисавета Багряна“ смятат, че дистанционното обучение, макар не толкова ефективно колкото присъственото, е неизбежно.
 
В петък отворени остават всички малки търговски обекти, макар и нехранителни. Въпреки че остава отворен, салоните за красота вече е на загуба. По думите им клиентите са намалели през последните седмици. 

Затварянето на търговските центрове и оставането  малките магазини отворени, предизвика възмущение в първите. Настояват и за поемане на част от разходите им от държавата.

„Ограничението на дейността на голяма част от търговците на дребно, които оперират в търговските центрове е напълно непропорционално и необосновано. Задаваме си логичния въпрос по какъв начин търговският център представлява по-рисково място от големите търговски монобранд магазини, които оперират самостоятелно извън територията на търговските центрове“, посочват от Сдружение българска асоциация на ритейл центровете.
 
Новите мерки предизвикаха недоволство и в хотелиерския бизнес. Въпреки че официално имат право да работят, много от хотелите доброволно затварят. Аргументът – не могат да функционират нормално без ресторанти. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!