„Здравето е едно от най-личните неща. Аз зная, че ще има хора, които твърдят, че ваксинирането срещу COVID-19 е неизвестно и страшно, но ги уверявам, че вирусът е по-неизвестен и страшен“, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира, че поставянето на ваксините у нас ще започне чак след като Европейската агенция по лекарства одобри препаратите. Очаква се първата ваксина да получи одобрение на 27 декември, а два-три дни след това да се даде официално разрешение за ползване.

„По данните до момента, първи са „Пфайзер“ с тяхната ваксина за хладилно съхранение. Малко след тях е тази на „Модерна“, уточни Кунчев.

Има ли рискове?

„Дали тези ваксини са сигурни и безопасни, могат да кажат тези, които имат възможността да сравняват данни и да получат цялата информация. Ако караме по нормалния път и ваксината дойде след пет-шест-осем години, вероятно проблемът с COVID ще е приключил“, коментира доц. Кунчев.

По думите му нито една от компаниите не прескача фазите на изследвания, но целият процес е изключително ускорен.

На въпрос дали може да има късни последствия от поставената ваксина, Кунчев отговори, че „всичко може“.

„Знаете ли защо направиха тези ваксини толкова бързо? Защото всичко беше правено преди това за SARS (атипичната пневмония от преди години, която има някои сходни характеристики със сегашната зараза - б.р.) и ебола. Имаше много голяма степен на готовност“, коментира Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че ще се ваксинира при първа възможност.

Фази на ваксиниране

Относно фазите на ваксиниране, които от Министерство на здравеопазването обявиха миналата седмица, Кунчев коментира, че неслучайно служителите във ферми за норки ще бъдат едни от първите, които ще получат ваксината.

„Там говорим за 60-70 души персонал. Това, което се случва с предаването между норки и хора е изключително опасно. Ако позволим това да стане на много места, рискът е да се появи щам, за който не работи нито ваксината, нито антителата след преболедуване. Най-сигурното е да ваксинираме тези хора и да се приключи“, категоричен е Кунчев.

Как да изберем ваксина и за кого е подходяща?

Първоначално избор между различни видове ваксини няма да имаме, смята Ангел Кунчев. По думите му това може да се случи едва когато на пазара има повече от два препарата.

„Към момента нямаме нито кратка характеристика на ваксината, нито листовка за потребителя. Знаем, че ще бъде за хора над 18 години. Но докато не видя изискванията на документ, не мога да коментирам за кого е подходяща ваксината и за кого не“, категоричен е Кунчев.

На въпрос дали можем да се ваксинираме след като сме преболедували коронавирус, здравният инспектор каза, че е добре да го направим. „Не знаем колко време ще имаме антитела. В този смисъл ваксината играе ролята на бустер и ще ни даде по-голяма сигурност“, допълва той.

Относно това дали ваксината ще предпазва от разболяване или ще караме COVID-19 по-леко, Кунчев коментира, че е рано да се каже. „Дори да го караме като настинка, пак е достатъчно“, допълни той.

Ангел Кунчев е категоричен, че всеки сам решава дали да си направи предварителен скрийнинг с PCR тест и такъв за антитела преди да си постави ваксината.

Главният държавен здравен инспектор изрази смущението си от медийни личности и медици, които коментират процеса по имунизация срещу COVID-19 и поставят под въпрос ваксините. „Цитират неверни цифри – това ме смущава, защото показва целенасочено, злонамерено разпространяване на невярна информация“, коментира Кунчев.

Повече вижте във видеото.