Наличието на антитела след прекаран коронавирус не е гаранция за имунитет. За това предупреждава Ралица Иванова, ръководител на отдела по Инфекциозна серология в една от най-големите лаборатории в Германия.

Колкото  по-тежко протече COVID-19, толкова повече антитела се образуват в организма. С времето титрите им при преболедувалите спадат, установяват имунолозите.

„Tова, което науката знае е, че 70% от хората, преболедували коронавируса изработват антитела, които остават в достатъчно висок титър поне за 7-8 месеца. Но дали този титър е протективен, не се знае. Остават 30%, които не успяват да изработят антитела“, обясни д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница-София.

Доколко този имунитет е дълготраен и предпазва от повторно заразяване? Медицината няма категоричен отговор. Досега в света са документирани 30 случаи на повторно заразяване. Четири случая има вече и у нас. Един от тях е изследван в лаборатория, която работи доктор Иванова.

„Не може да се каже, че пациент, който има антитела, е защитен от реинфекция. Или заразяване с вариант на същия вирус, това го доказват и няколко изследвания в световен мащаб“, обясни медикът.

Имунолози са установили изненадващо, че хора, изложени на редовна, но малка доза от вируса, са изградили клетъчен имунитет. И призоват за носене на маски. Защото количеството вирус има значение за протичане на COVID-19. 

Какъв вид са ваксините срещу коронавирус и кога биха имали ефект? Отговорите търси Мариета Николаева във филма „Аанти COVID“ в „bTV репортерите“ тази вечер след централната емисия новини в 19 ч.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!