Страната ни е готова за пристигането на първите 125 хил. дози от ваксината срещу COVID-19. В държавното предприятие „БулБио“ вече има два хладилника за съхранение на препаратите при минус 71 градуса.

Такива хладилници ще бъдат разположени в здравните инспекции в София и в Бургас. ВМА също ще разпредели съхранението на препаратите в столицата, Варна и Пловдив. 

Ваксините срещу COVID-19 до този момент са три вида, предназначени за различните целеви групи: 

  • На основата на РНК;

Те са подходящи за медиците на първа линия, именно такива са първите ваксини, които ще пристигнат у нас. 

  • Векторните ваксини са на основата на друг вирус, в който е закодиран COVID-19;
  • Пептидните ваксини, на основата на белтък от антиген;

Те не съдържат жив вирус и са най-подходящи за пациенти с придружаващи заболявания, дори онкологични, които попадат в четвъртата и петата фаза на ваксинационния план у нас.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е оптимист и иска бързо да бъдат подготвени съоръженията, когато дойдат по празниците първите дози да се ваксинират желаещите безплатно. 

"От данните, които виждаме в момента, по 2500 оздравяват, което означава, че докторите и медицинските работници успяват много хора да излекуват. Все още ни тревожи броят на починалите, макар че излизаме от тъмните класации, но най- ни радва броят на оздравелите....По Коледа да дойдат или по Нова година дори, ако има желаещи да се ваксинират", заяви Борисов. 

Шефът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е и член на оперативния щаб, е категоричен - ваксината не крие рискове за здравето.

Въпреки това, обаче, сред медиците на първа линия има колебания. Доктор Златомир Колев застъпва на смяна в най-тежкото COVID отделение във Врачанско – на областната болница. На първа линия е от началото на май. Въпреки че почти всекидневно се сблъсква със смъртта, казва, че не се страхува и че няма да се ваксинира.

„Те са ни спасили от много опасни инфекции, но за съжаление, за тази ваксина срещу COVID-19, поне за мен, няма достатъчно убедителни данни, че тя ще бъде на 100% ефективна и безопасна”, коментира Колев.

Спешни медици във Враца също са скептични. Шефът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативния щаб е категоричен – ваксината не крие рискове за здравето. Според професора, целта на мерките сега е да забавят заразата, докато изчакаме ваксината. Тя ще помогне да достигнем така наречения колективен имунитет, за който трябва поне 70% от хората да са се срещали със заразата под някаква форма. Засега контакт с вируса има около 10-15% от населението.

Все пак има и добри новини - случаите вече започват да намаляват, в столицата например спадът е с над 25 на сто. 

Тенденцията новозаразените да са малко под 40% от изследваните се запазва в първата седмица от действието на новите мерки. През изминалото денонощие са регистрирани 3614 нови случая при 9530 PCR теста. 

От 14 ноември България е в платото на заболеваемостта, а тази сутрин премиерът лично провери готовността ни да посрещнем първата доставка на ваксина. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!