„Моментът е различен. Има ясно разделение между управление на статуквото или да гледаме напред за нещо по-добро пред страната. Тази промяна може да доведе до предимство на реформаторските сили“.

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ председателят на парламентарната група на „Продължаваме промянатаАндрей Гюров.

„Има ясна заявка от всички формации, че това е пътят напред. Нямаме име на този етап. Ще се вземе решение дали да се явим с едно или с двете – „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, уточни той.

Все още не е съставена формула за подреждане на листите.

Лена Бориславова не е излизала от политиката. В 48-ото Народно събрание тя имаше друга роля. Не изключвам вариант да оглави листа“, посочи Гюров.

„Когато БСП реши, че може отново да се върне към прогресивното. Това е в ръцете на Българската социалистическа партия, да реши зад кои принципи и идеи за управление на страната да застане – зад тези на новата „Тройна коалиция“ или зад тези на прогресивните реформаторски сили“, подчерта председателят на групата на ПП в Народното събрание.

Сблъсъкът със служебното правителство

„Кабинетът на Гълъб Донев трябва да получи ниска оценка. Служебното правителство трябва да подготви избори. То се намесваше в политическия живот. Върна важни промени, които бяха направени от редовното правителство, и саботира държавата“, категоричен е Гюров.

„Министъра на енергетиката от самото начало говореше за криза, как ще бъдем на тъмно. Нито Европа е на тъмно, нито е студено. В цяла Европа има мощности, цените падат. Преди плащахме цени под борсовите, а сега – над борсовите“, допълни той.

Съдебната реформа

„Съдебната реформа напомня на израза – „много искахме, но нямахме желание“. Страната и съдебната система се нуждае от механизъм за контрол върху главния прокурор“, посочи той.

„Нека стане ясно на всички българки граждани – „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ имат 73 депутати в зала. В нито един момент не можем да осигурим кворум, ако това е необходимо. Ние сме в зала, водим дебатите и правим всичко законът да бъде приет. Миналата седмица беше отложена Комисията по правни въпроси“, заключи народният представител от ПП.