На финала на този парламент вече е ясно - съдебната реформа се отлага за друг път. Два дни преди депутатите да се разпуснат правната комисия не разгледа двата закона, предвиждащи контрол над главния прокурор.

Така времето няма да стигне нито тя да го разгледа, нито да го изпрати в пленарната зала за финално одобрение на текстовете.

Днес от ГЕРБ-СДС обвиниха правосъдния министър Крум Зарков в безпрецедентен натиск за тези текстове. Той им отговори: „Да, упражнил съм натиск и ще продължа докато страната ни не стане правова държава.“

Припомняме, че надеждите, че съдебната реформа ще мине днес бяха попарени още в началото на деня. Според ГЕРБ-СДС заседанието на правна комисия не е за гледане на законите на второ четене, а само за обединяването им. И разкритикуваха правосъдния министър.

„Колегата Зарков уж беше добър юрист, а не обяснява на обществото както трябва да се направи. Всякакви други опити са груб натиск и изнасилване на НС законите и конституцията“, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Тезата на ГЕРБ беше подкрепена от „Възраждане“. „Всички чакахме НПК от МП и се случи чак на 30 декември и ние в бърз порядък бяха разгледани“, каза Петър Петров от „Възраждане“.

От „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ обявиха, че парламентът работи с двоен стандарт. „Някои закони минават бързо, а други бавно“, отсече Надежда Йорданова от „Демократична България“.

„Явно могат да бъдат прегазени всякакви срокове, ако имаше воля в НС щяха да минат, вече няма никакъв шанс“, допълни Милен Митев от „Продължаваме промяната“.

По-късно темата стигна и до пленарната зала.

„Това не е темата на Народното събрание. Не е темата за част от депутатите от ГЕРБ$СДС, ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“, заяви Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“.

„Не позволявайте от тази трибуна да се говорят неистини“, призова Георги Самандов от „Български възход“. Другите партии запазиха мълчание. Отговори обаче правосъдният министър.

„Бях обвинен, че съм упражнил натиск. Това е напълно вярно. Натисках като депутат, натисках като протестиращ. Последният месец натисках като министър и ще продължа докато не станем правова държава“, заяви от своя страна Крум Зарков.

Решението от днес е лошо - и за преговорите за плана за устойчивост, и за решението спрямо нас за Шенген.

„Лош сигнал към Брюксел. По време на преговорите това беше основен фактор, който ЕК наблегна на него - върховенство на закона и тази реформа да се случи. Тя обаче не се случи“, отчете и вицепремиерът по управление на европейските средство Атанас Пеканов.

Ако приемем механизма до третото плащане по плана, няма да изгубим пари. Но след провала днес - контролът над главния прокурор остава за следващ парламент, когато всичко започва отначало.