Законодателните промени в НПК, предвиждащи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, няма да бъдат приети в рамките на 48-ото Народно събрание.

Очакваше се, че промените в НПК и Закона за съдебната власт да бъдат отделни. Вместо това беше докладвано, че те ще бъдат обединени и трябва да започнат всички срокове между първо и второ четене. Народното събрание има още два пленарни дни.

Според ГЕРБ-СДС това не е гледане на законите на второ четене, а само обединяването им. Тезата на ГЕРБ беше подкрепена от „Възраждане“.

Според председателя на комисията Радомир Чолаков днес не може да има гласуване на второ четене и добави, че министърът на правосъдието Крум Зарков е оказал натиск върху законите и Конституцията.

„Зарков уж беше добър юрист, а манипулира. Иска Народното събрание да бъде негов гумен печат“, добави Чолакова.

От „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ посочиха, че парламентът работи с двойни стандарти, а като пример бяха дадени промените в Изборния кодекс.

Днес депутатите се събраха, за да обсъдят още няколко законови промени. И към момента обсъждат проект на решение, с което да възложат на Министерския съвет да изготви финансова програма за инвестиции в отбраната за следващите 10 години.

След това, при закрити врата, ще изслушат отчета за работата на службите за сигурност у нас.

И днес денят започна с напрежение. От „Демократична България“ критикуваха ГЕРБ, ДПС, БСП, „Български възход“ и „Възраждане“ заради провала на вчерашното заседание на икономическа комисия, където вчера трябваше да бъдат разгледани промени в Кодекса по застраховане, касаещи изплащането на застраховките при инциденти в чужбина.

Това Народно събрание няма да успее да приеме тези промени.