Всеки 4 от 10 българи смятат, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено за да намали населението на Земята, сочи последното проучване на агенция "Тренд" през ноември по поръчка на вестник "24 часа".

"Това не е български феномен. Конспиративните теории са лесен обяснителен режим – нещо като реванш срещу това, което трудно можем да си обясним. Подобни са процентите на вярващите в тези теории в САЩ и в различни страни от ЕС", коментира в предаването "Тази сутрин" политологът от "Тренд" Анастас Стефанов.

52% от анкетираните смятат, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Наблюдава се увеличаване на дела спрямо нагласите преди 5-6 месеца, уточни политологът.

Привържениците на конспиративни теории са готови и с конкретен виновник, който стои зад измислянето на заразата – американският бизнесмен и милиардер Бил Гейтс.

14% от анкетираните смятат, че тайната цел на Гейтс е да контролира хората чрез чипове. Те от своя страна ще бъдат поставени заедно с ваксината срещу вируса.

Според политолога хората са объркани от разнопосочната информация, която получават за вируса, дори от експерти.

Много широко разпространена е и версията, че ваксина вече е измислена. Тя обаче се крие, за да може заразата да се разпространи повече и това да доведе до големи печалби за фармацевтичните компании.