Сигналите които бяха демонстрирани от двамата по един много автентичен начин, показаха, че между Тръмп и Борисов се осъществи ефективна комуникация, от която можем да очакваме резултати. Това обясни в предаването „Тази сутрин” проф. Антоанета Христова – политически психолог. 

Темите, които бяха включени в общото изявление след срещата, са изключително важни във вътрешнополитически план за нас, отбеляза тя. Това са теми, които до този момент не са намерили консенсусно решение – енергетиката и корупцията. Обществото има нужда от категорична промяна в тази посока, отбеляза проф. Христова. 

Снимка: EPA

По думите й това е много добър сигнал, защото по този начин САЩ дават рамка – чисто комуникационно това означава: „ние ви подаваме ръка”. В част от невербалното поведение между двамата лидери имаше именно подаване на ръка, припомни тя. 

„Два са позитивите от тази среща, първият е препотвърждаването на ангажиментите. Това е много важно, защото президентът Тръмп е пращал различни сигнали както по отношение на НАТО, така и на други теми. Тук това, което видяхме е еднозначна подкрепа за ангажиментите. Тръмп е известен като транзакционен политик, който иска да получи нещо срещу това, което дава. В срещата това го имаше”, коментира и Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. 

Според него на второ място от срещата са дошли теми като свобода на медиите и  справяне с корупцията. „Според мен беше изпратен и сигнал, че ако някой си мисли, че ще изтъргува ценности срещу покупки, това няма да стане”, отбеляза той.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!