„Мисля, че следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите. Убеден съм, че визовият режим ще падне”. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след срещата си с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.

„Падането на визите с Канада показа, че не създаваме проблеми”, изтъкна българският премиер.

Борисов съобщи, че с президента на САЩ са подписали рамка за стратегическо партньорство, като една от големите теми в нея е именно визовият режим. 

От страните в ЕС само България и още три държави се нуждаят от визи за пътуване до САЩ – Кипър, Румъния и Хърватия. Полша съвсем наскоро успя да издейства отпадане на визите за своите граждани. Условието е отказите на визи да са под 3%, България отчита над 10% откази през последните години.

„Не с всеки се подписва такъв договор. В писмения документ България е потвърдена за стратегически газов хъб на Балканите и Източна Европа”, изтъкна Борисов.

„Имаме страхотно приятелство, вие сте страхотен народ. Много българи живеят в нашата страна, а и са граждани на САЩ. Може и визите да паднат, ще обсъдим този въпрос по искане на вашия премиер”, обяви Тръмп.

Борисов покани американския президент у нас и му подари пушка кремъклийка.

„България е за пример на Германия и трябва да им кажете на тях, че разходите ви за отбрана са над 3% от Брутния вътрешен продукт (БВП)”, беше коментарът на Тръмп по повод факта, че българските разходи за отбрана нарастват до 3,1 на сто от БВП след покупката на американски изтребители F-16.