Всички партии, които имаха успех на тези избори, получиха реално втори шанс. Това е възможност да приключат маната с позитивен баланс, коментира социологът Румяна Коларова в предаването „Тази сутрин”.

По заявката, която даде Бойко Борисов в изборния ден, ще продължи разчистването в партията, поне той го обеща, заяви и Киряков. За БСП той коментира, че битките вътре в партията ще продължат – не само за лидерството, но и позиционното противопоставяне на двете лобита. 

Там не е решен проблемът с вътрешната демокрация, Корнелия Нинова даде заявка, че ще има нови правила за избор на лидер, но те много повтарят това, което се случи в десницата преди доста години, посочи още политическият анализатор.

При тези избори лидерите на двете партии – ГЕРБ и БСП, играха ключова роля за резултата, посочи и Румяна Коларова.

„А какво ще се прави в партията ГЕРБ и в правителството със сигурност трябва да се реши с мъдър и разумен баланс. Защото е ясно, че не само избирателите и обществения натиск изискват да се правят промени, но е ясно и, че персонални промени няма да решат проблема. Трябва да се търси промяна в начина как се прави политика и законодателство”, посочи Коларова.

Твърде вероятно е да има промени заради самите промени и обществения натиск, посочи и Георги Киряков. По думите му за смяна на модела още е трудно да се говори, защото този модел за ГЕРБ е работещ на този етап.

Румяна Коларова прогнозира още, че напрежението между президента и премиера ще продължи и след изборите. Киряков добави, че президентът не е успял да повлияе на изборния резултат.